Satu Hovi - Hannele Maahinen - Katri Niemi: Keskiajan puvut

 
Satu Hovi - Hannele Maahinen - Katri Niemi
Keskiajan puvut

      Kustantaja: Art House 2017 ( toinen, uudistettu laitos)
Sivuja: 412

Minä lähden tanssimahan,
tinarinta notkumahan,
vaskivyö vaeltamahan.
- Suomen kansan vanhat runot

Minulla on aina ollut kiinnostus vanhaan aikaan varsinkin kirjoissa ja elokuvissa. Toisaalta rakastan juuri 1800-luvulle ja 1900-luvun alkuvuosikymmenille sijoittuvaa aikaa varsinkin Englannin historiassa. Bronten sisarukset, Jane Austin, Downton Abbey. Toisaalta nautin suunnattomasti myös vielä pidemmälle historiaan mentäessä, esimerkiksi Ken Folletin 1100- luvun puoliväliin sijoittuva Taivaan pilarit on upea. Diana Gabaldon puolestaan vie kirjoissaan lukijan 1700- luvun Skotlantiin. Erityisesti minua kiehtoo vanhan ajan miljöön ohella sen ajan vaatetus. Esimerkiksi oma hääpukuni oli keskiaikaisvaikutteinen.

 


 Keskiajan puvut ilmestyi ensimmäisen kerran 2013. Vaatetusalan artenomi Satu Hovi, käsityöläinen ja taiteilija Hannele Maahinen sekä valokuvaaja Katri Niemi yhdistivät osaamisensa ja kokosivat keskiajan vaatetukseen liittyen upean kattavan tietoteoksen Keskiajan puvut, josta ilmestyi äskettäin uudistettu laitos. Kirjan esipuhe, Johdatus pukumatkalle keskiaikaan, antaa jo vahvan näytön siitä paneutuneisuudesta, jota he ovat käyttäneet kirjaa kootessaan. Kyse ei ole vain kirjasta, joka kertoo vaatteista, vaan enemmänkin kiehtovan syvällisestä matkasta keskiaikaisen ihmisen pukeutumiskulttuuriin. Keskiajalla pukeutumisen merkitys suhteessa henkilön asemaan silloisessa yhteiskunnassa oli merkittävä. Oli pystyttävä ilmaisemaan pelkällä pukeutumisella muille, mihin hierarkiassa sijoittui. Toisaalta itse kankaat olivat nykypäivää merkityksellisemmässä asemassa senkin suhteen, että usein palkka maksettiin kankaina. Jo keskiajalla ihmiset olivat kiinnostuneita tiedosta ja halusivat tehdä mahdollisimman kestäviä ja näyttäviäkin vaatteita, jotka parhaimmillaan siirtyivät perintönä sukupolvelta toiselle. 



Kirja esittelee kauniiden ja havainnollistavien kuvien kera niin kankaiden valmistamiseen, materiaaliin kuin muotoiluun ja käsittelyyn liittyviä asioita. Vaatteissa käydään läpi laajasti eri vaatelajit jalkineista asusteisiin saakka. Keskiajalla asusteilla oli huomattava merkitys pukeutumisessa. Kurkistetaan myös keskiajan muotiin muualla Euroopassa. Pitkin kirjaa on lainauksia Kantelettaresta sekä Suomen kansan vanhoista runoista. Se tuo ihanan lisän tähän kirjaan ja vahvistaa tuon ajan henkeä. 




Merkittävä osuus kirjassa on kaavoilla. Kaavojen aluksi neuvotaan kaavojen piirtämisen ohella niin vaatteen kokoaminen kuin vuorittaminen yleisten ompelu- ja leikkuuohjeiden lisäksi. Kaavoista löytyy ohjeet niin lasten kuin aikuistenkin keskiaikaisiin vaatteisiin. Löytyy ohjeet vaikkapa hienon viitan tekemiseen tai naisen myssyyn. Erityisesti minua kiehtoo naisten pukujen osio, sillä sieltä löytyy kaavat upeisiin mekkoihin. Itse en osaa niin taidokkaasti ommella, mutta esimerkiksi viitta olisi kiva kokeilla joskus tehdä talviasusteeksi.

Kirja on hieno aikamatka keskiajan Suomeen, mutta myös hurjan kattava opas käsityöläiselle, jota kiinnostaa keskiajan vaatetus asusteineen. Voisin kuvitella, että myös larppaajaa kiinnostaisi tällainen tietoteos. Itse nuorempana haaveilin larppaamisesta erityisesti juuri pukujen takia. Keskiajan puvut on kokonaisuutena hieno palanen suomalaista historiaa pukeutumiskulttuurin näkökulmasta.



Kommentit

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se lämmittää bloggaajan mieltä :)