Lupasin viime kuussa, että alan raportoimaan Jyväskylän kirjatapahtumista sillä ajatuksella, että mikä itseäkin kiinnostaa ja mihin myös mahdollisesti aion mennä. Tässä tuleekin teille heti tuoreeltaan tunnelmia Jyväskylän pääkirjastolla Lainan päivän kunniaksi pidetystä Marisha Rasi-Koskisen kirjailijavierailusta. Marishaa haastatteli kirjastonhoitaja, Anna Kainulainen, kuvassa oikealla.
Marisha kertoi ensin taustoja Katariinan kirjoittamiseen ja olikin mielenkiintoista kuulla, että kirjan kuusi episodia ovat alunperin olleet irrallisia tarinoita, joilla on lopulta alkanut muodostua isompi yhteys toisiinsa ja siitä on Katariina saanut alkunsa. Marisha kertoi olevansa ns. rönsyilevä kirjoittaja ( ai että lämmitti mieltä, kun itsekin aina rönsyilen arvostelujeni kanssa!) ja kokevansa siten romaanin kirjoittamisen enemmän omaksi jutuksi kuin lyhyiden, säntillisten novellien. Marisha kertoi enemmänkin omista tavoistaan kirjoittaa ja siitä, miten tarinat syntyvät usein jopa yhden lauseen perusteella hänen mielessään pikkuhiljaa. Yleisön kysymysten myötä saimme myös kuulla hänen omia mieltymyksiään lukijana.
Anna Kainulaisen kysyessä Katariinan rankkojen aiheiden taustoista, Marisha kertoi kokevansa tärkeäksi antaa kaunokirjallisinkin keinoin ääni ns. näkymättömille lapsille ja heille, ketkä eivät ehkä itse voi kertoa omaa tarinaansa. Katariinassahan keskiössä on monella tapaa ihmiset, jotka lapsena jäävät vaille aikuisen todellista huomiota ja läsnäoloakin.
Illan aikana oli myös puhetta kirjablogeista ja oli kiva kuulla, että Marisha kokee kirjablogit tärkeäksi väyläksi kirjallisuuden kentässä. Kirjablogeissa käsitellään usein yhtä ja samaa kirjaa hyvinkin erilaisista näkökulmista ja tavallaan jokainen tuo aina omassa arvostelussaan jotain uutta kokonaisuuteen samalla kun käydään myös keskustelua kommenttien muodossa. Kirjabloggaaminen on merkittävä osa yhteisöllistä lukemista siinä missä vaikka lukupiirit tai ihan yksittäisten ihmisten suosittelut hyvästä kirjasta ystävilleenkin.
Marisha kertoi kirjoittavansa jo uuttakin teosta, novellikokoelmaa sekä myös yhdessä siskonsa kanssa lastenkirjaa. Tulemme siis varmasti vielä kuulemaan hienon Katariinan kirjoittajasta, joka itse huokui lämpöä ja iloisuutta. Tässä oli siis virallinen ensimmäinen raporttini Harjukaupungissa tapahtuu- sarjassa. Lauantaina on tarkoitus mennä Vanhan Kirjan Talvi- tapahtumaan, joka on siis Suomen isoin antikvariaarinen tapahtuma, ellei perheen flunssatilanne tästä kovin pahene. Sitä ennen nautiskelen niin Stefan Mosterin Nelikätisen soiton mahdottomuudesta kuin Bram Stockerin Draculan vieraan parissa. On siinä muuten kivasti kirjallista kontekstia! Ja lopuksi tämä kirjabloggaaja esittää iloisena seuraavan kuvan:
Suosittelen kyllä lämpimästi tuollaisiin kirjailija-iltoihin osallistumista ja ilokseni kuulinkin, että niitä ollaan nyt enenevässä määrin pääkirjastolle suunnittelemassa! Harjukaupungin puhtaasti puolueeton ja täysin amatööripohjalta toimiva tapahtumareportteri kiittää ja kuittaa!
Mukavan oloinen tapahtuma. Marisha Rasi-Koskinen vaikuttaa lämpimältä ja viisaalta. Ja hauska oli kuulla niin hänen ajatuksiaan blogeista kuin siitä, että uusia kirjojakin on tulossa.
VastaaPoistaJa oi, odotan innolla mitä pidät Mosterin hienosta romaanista.
Oli kyllä erityisen ihanaa päästä kuuntelemaan juuri Katariinan kirjoittajaa ja todeta tosiaan hänen olevan ihanan sympaattinen persoona!
PoistaMoster vaikuttaa todellakin poikkeuksellisen erilaiselta, hienolta, mitä tähän mennessä olen lukenut.
Tällaisia bloggauksia lisää! Olen jo kyllästynyt kaikkiin Kätilö-postauksiin, kiva nähdä kirjallisuusblogeissa välillä ihan juttuja tapahtumistakin. :)
VastaaPoistaJa sait innostettua tähänkin kirjaan, voi apua kuinka listani kasvaa :S
Oi, Katariina on juuri sellainen kirja, että sen haluaa lukea uudestaankin, sillä se antaa "purtavaa" :)
PoistaMukavaa, että olit paikalla kirjailijavierailulla! Tilaisuuden lämmin ja mutkaton tunnelma välittyy tästä tekstistäsikin.
VastaaPoistaSen verran korjaisin, että en ole mikään pääkirjastonhoitaja, vaan ihan tavallinen kirjastonhoitaja. : ) Työskentelen kylläkin pääkirjastolla.
Nelikätisen soiton mahdottomuus -kirjaa käsitellään muuten kirjaston Kirjaillassa huhtikuussa, 17.4. Tervetuloa keskustelemaan ja/tai kuuntelemaan! http://www.jyvaskyla.fi/kirjasto/tapahtumat/kirjaillat
Seuraava pääkirjaston kirjailijavieras on runoilija Merja Toppi heti sitä seuraavana päivänä, 18.4. Ja taitaapa huhtikuun aikana esiintyä myös Markku Ropponen Kortepohjan kirjastossa. Lisääkin kirjailijakohtaamisia järjestämme varmasti jatkossa.
Ahaa, olitkin maininnut Kirjaillat jo aiemmassa merkinnässäsi : )
PoistaKiitos korjauksesta, korjasinkin heti sen tuonne juttuun ;)
PoistaLuen tosiaan nyt tuota Mosterin kirjaa ja aion ehdottomasti tulla siitä sitten huhtikuuussa keskustelemaan/kuuntelemaan!
Mukavaa kun näitä kirjailijavierailuita ja kirjallisia keskusteluiltoja alkaa olla enenevässä määrin!
Tosi kivan kuuloinen tapahtuma ja mukavasti kerrottu! On tosiaan hauska lukea välillä tällaisia tapahtumapostauksia, etenkin muualta kuin täältä pääkaupnkiseudulta. Olen itse laiska postaamaan tapahtumista, mutta tykkään, kun muut harrastavat sitä. :) Ihana, kun sait tavata arvostamasi kirjalijan, ja lisääkin on tulossa. Minäkin muuten tilasin Mosterin Nelikätisen soiton mahdottomuuden ja toivon lukevani sen pian: :)
VastaaPoistaKiva jos näistä on iloa sinnekin "kehäkolmosen sisäpuolelle" :)
PoistaMinä olen kyllä tykännyt tuosta Mosterista tähän asti!
Olipa kiva lukea tämä juttu! Minulla on vielä Katariina lukematta, mutta tämä postaus kyllä lisäsi mielenkiintoani.
VastaaPoistaOi että, lue ihmeessä!
PoistaHei Susa, toivottavasti pääset Vanhan Kirjan Talvi-tapahtumaan ja raportoit! Olisin mielelläni itsekin siellä, mutta matka on liian pitkä.
VastaaPoistaTäällä on jo kamera pakattuna laukkuun ja taiteltuna iso kangaskassi mahdollisia kirjalöytöjä varten ;) Raporttia luvassa siis varmaan jo huomenna päivällä/illalla!
Poista