Harjukaupungissa tapahtuu


Olen monet kerrat harmitellut sitä, että kaikki kiva kirjallisella saralla tapahtuu lähinnä etelä-Suomessa. Onhan meilläkin täällä Harjukaupungissa, Jyväskylässä toki jo kirjamessut, mutta nekin ovat vuosi vuodelta supistuneet. Haiken mielin katselen silloin tällöin saamiani kutsuja kustantamojen tilaisuuksiin ja lueskelen kirjakauppojen kirjailijavierailuista. Viime vuoden oma kirjallinen tapahtuma- kohokohta oli varmaankin Pasi I. Jääskeläisen Harjukaupungin salakäytävät- teokseen perustuva Jyväskylän matkailun järjestämä Kertun ja Ollin polku -kävelykierros. Nyt vuoden alussa olen kuitenkin herännyt näkemään, että kyllä meillä täällä harjukaupungissakin on muutakin kuin ne joka vuosi entistä pienemmän kirjamessut! Ilokseni nimittäin bongasin jo tällaisen ilmoituksen pikkukirjastostamme:  Luin Marisha Rasi-Koskisen Katariinan viime kesänä ja pidin kovasti. Niinpä aion ehdottomasti mennä kuuntelemaan Marishaa ja tietenkin hakemaan signeerauksen omaan kirjaani, ellei arki tuo jotain estettä matkaan. Luvassa siis ensi kuussa mahdollisesti kuvien kera juttua aiheesta!

Ja heti seuraavalla viikolla tuon jälkeen on luvassa Vanhan kirjan talvi- tapahtuma, jossa pääpaino on antikvariaateilla ja divareilla. Tapahtuma on kaksipäiväinen, joten eiköhän tuolla ehdi piipahtamaan ja aistimaan tunnelmia kameran kerä sekä tietenkin tekemään löytöjä! Tapahtumassa on myös kirjailijavierailuja.

Jyväskylän kirjamessut ovat nykyään osana isoa Elämysviikonloppu-tapahtumaa, jossa on myös mm. Viinimessut, Ruoka 2012-messut, Vapaa-aika-messut jne. Viime vuonna koin jo pientä väsymystä kirjamessujen suhteen, sillä edelleenkään isot kustantamot eivät ole mukana ja siitä muustakin tarjonnasta on karsittu todella paljon. Johtunee varmaan siitä, että kirjamessut on yhdistetty tuohon isoon tapahtumaan omana osana ja tilaa ei enää ole samalla tavalla kuin ennen. Tässä linkissä muisteluja viime vuoden messuilta. Mutta, vaikka nurisenkin asiasta, tietenkin aion kirjamessuille mennä ja olisipa mukava saada aikaa joku bloggaajien meetinkikin paikan päällä. Viime vuoteen poiketen aion tänä vuonna lähteä messuilemaan kunnolla ja perehtyä ainakin Viini- ja Ruoka-messujen tarjontaan kirjojen lisäksi. En ole yleensä mikään superinnokas messuilla kiertäjä mutta jos tänä vuonna kokeilisi oikeasti hyödyntää tuon koko tapahtumaan hankittavan rannekkeen, kun sen kuitenkin joutuu ostamaan vaikka kävisi vain yhdellä messualueella.

Aion siis jatkossa olla silmät ja korvat tarkkana, mitä kirjallisia tapahtumia täällä harjukaupungissamme on ja kertoa ainakin osasta niistä teille täällä, sekä tietenkin mielenkiinnon ja mahdollisuuksien mukaan osallistua itsekin niihin ja raportoida siitäkin täällä. Luvassa siis "Harjukaupungissa tapahtuu" -sarja, miltäs kuulostaa? Ja minulle saa vinkatakin jos tiedät täällä jonkun kivan kirjallisuuteen liittyvän jutun enkä itse ole sitä hoksannut.

MUOKS: Lisään jo tähän myös Jyväskylän kaupunginkirjaston pitämät Kirjaillat, joista löytyy tarkempaa tietoa mm. tästä linkistä. Minulla odottaa omassa hyllyssä vielä lukemistaan Stefan Mosterin Nelikätisen soiton mahdottomuus -Siltala 2011 ( luen helmikuun aikana varmaankin) ja huomasin, että siitä on huhtikuussa luvassa kirjailta, eli keskustelua kirjasta!

Kommentit

 1. Vaikken harjukaupungin seuduilla niin usein liikukaan niin kyllä minua tällainen sarja kiinnostaa silti; on mukava kuulla raportteja ja kuulumisia kirja- ja muista tapahtumista ympäri Suomen. Esimerkiksi tuo viime kesänä esittelemäsi Ollin ja Kertun kävelykierros toi paljon lisää lukukokemukseeni Harjukaupungin salakäytävistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kun postauksestani oli iloa sinun "Harjiksen" lukukokemuksessasi!

   Poista
 2. Loistava idea tuo Harjukaupungissa tapahtuu. Merkitsen muuten heti muistiin tuon ensimmäisen vinkkisi ja yritän päästä kuuntelemaan Rasi-Koskista, kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 3. en ole kirjamessuilla siellä käynyt, mutta olin kirjoittaja seminaarissa sellaisessa kirjailijoiden talossa. En muista osoitetta, aika keskustassa oli. Vanha huvilamainen puurakennus. Silloin tuli kierreltyä myös kaupungissa ja shoppailtua pikkuputiikeissa. Kaunis kaupunki. Asuisin mieluimmin siellä, ellei kaikki omaiseni olisi täällä. Mitä enemmän ikää sitä kovempi paikka lähteä yksin maailmalle. Nuorena minä kiersin, muolimaa ja nyt toista kertaa Helsinki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjailijatalolla olen minäkin kerran käynyt, siellä on tosiaan sellaisia pienempiä tapahtumia ja ihanaa vanhan ajan tuntua sen miljöön myötä!

   Poista
 4. Harjukaupungissa tapahtuu-sarja kuulostaa kerrassaan hyvälle! Uskon samoin, että kirja-asioita tapahtuu paljon pääkaupunkiseudun ulkopuolellakin ja suunnittelemasi juttusarja on sekä oivallinen että tulee myös tarpeeseen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännä nähdä, mitä kaikkea tämä Jyväskylä loppujen lopuksi tarjoaakaan kirjallisella saralla kun oikein alkaa tutkailemaan!

   Poista
 5. Erinomainen sarja, seuraan varmasti innolla ja kukapa tietää, saatan pyrähtää joskus seuraksikin. Ainakin messuille olen tulossa jonakin päivänä. Joistain Kuopion tapahtumista olen joskus blogannutkin, mutta olen ajatellut, että pitäisi tehdä sitä enemmän, koska moni muukin varmasti etsii kirja-alan tapahtumia täältä maakunta-Suomesta tai on ainakin niistä kiinnostunut lukemaan. Hyvä Susa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ehdottomasti pyrähdät seuraksi joku kerta, tai useammankin ;)

   Poista
 6. Kyllä täälläkin jonkin verran tapahtuu. Itse käyn toisinaan Kirjailijatalon tapahtumissa ja viime syksynä oli Vakiopaineessa ainakin kolme runoiltaa. Marginaalisempia juttuja, mutta mielenkiintoisia, täynnä paloa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, marginaalisempia juttuja on varmaan enemmän kuin noita isompia, mutta toisaalta ne ovat minusta usein jopa kiinnostavampia! Kiitos Vakiopaine-vinkistä, en ollut tuota muistanutkaan!

   Poista
 7. Samaa tapahtumien kaukaisuutta olen itsekin usein harmitellut. Juttusarja siis kiinnostaa kyllä, ehkäpä itsekin siitä inspiroidun etsimään Seinäjoelta edes niitä pienempiä tapahtumia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me kirjablogistit ollaan jo niin iso ja laajallekin levittäytyvä joukko, että sikäli olisikin kiva jos moni muukin innostuisi vastaavasta!

   Poista
  2. Satu: Seinäjoellahan tapahtuu vaikka mitä! Käsittääkseni siellä on etenkin kirjastossa huikeasti kirjailijavierailuja yms. kiitos erinomaisen kirjastonjohtajan. :)

   Poista
 8. Ihana kun teet näitä juttusarjoja, kirjablogistit voivat levittäytyä ympäri maakuntaa kirjoittamaan kirjallisista tapahtumista ja kirjakuulumisista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan! Olisi hauskaa lukea muidenkin kaupunkien tapahtumista!

   Poista
 9. Minä aion olla kirjamessuilla käytännössä koko päivän;-) Piipahdamme myös siellä viinin puolella, jos ruuhkalta sinne pääsemme läpi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viinimessut ovat joka vuosi olleet entistä ruuhkaisimmat. Viime vuonnakin katselin suu auki sitä mutkittelevaa jonoa, joka messualueen ovella kiemurteli..

   Poista
 10. Tosi hieno idea nostaa muunkin Suomen kirjallisuustapahtumia tapetille. :) Hyvä, Susa!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se lämmittää bloggaajan mieltä :)