Chris Cleave: Little Been tarina

(Gummerus 2011, alkuperäinen teos: The Other Hand 2008. 
Suomentanut Irmeli Ruuska)

Olin kauhuissani. Vasta illalla, kun miehet oli teljetty muualle, palasin säilöönnottoselliini, kieputin kankaan auki rintojen ympäriltä ja hengitin syvään. Sitten riisuin raskaat saappaat jalasta ja vedin polvet koukkuun. Kerran viikossa maalasin varpaankynteni sängyssä vaahtomuovipatjalla istuen. Löysin pienen kynsilakkapullon avustuslaatikon pohjalta. Siinä oli vielä hintalappu. Jos tapaan vielä joskus ihmisen, jolta se oli, sanon hänelle, että yhdellä Britannian punnalla ja yhdeksälläkymmenellä pennyllä hän pelasti elämäni. Koska sen avulla minä muistutin itselleni, että olin kaikesta huolimatta elossa: minulla oli teräksisten kengänkärkieni alla kirkkaanpunaista kynsilakkaa.

Chris Cleaven Little Been tarina on kipeän kaunis, realismin karhentama tarina menetyksistä, ihmisen julmuudesta mutta toisaalla myös tavattomasta rohkeudesta sekä toivosta. Kirjan takakansi ei paljasta etukäteen juuri mitään, ja sitä samaa etulievekin toivoo: että kirjan luettuaan ja ystäville siitä kertoessaan, ei paljastaisi kirjan juonta. Mikäli haluat säilyttää kirjan tapahtumiseen täydellisen tietämättömyyden, suosittelen jättämään tämän postauksen tästä asti lukematta. Little Been tarina lumosi minut täysin ja haluan jakaa jotain siitä kanssanne, ilman että kuitenkaan alan kertomaan kovin isoja paljastuksia. Hypätkää siis mukaani ja kuulkaa, kun kerron teille hieman eräästä ainutlaatuisesta nuoresta tytöstä, elämässään hukuksissa olevasta leskestä sekä pienestä nelivuotiaasta "Batmanista".

Little Bee on nuori nigerialainen tyttö, joka päätyy maansa vaiettujen levottomuuksien keskeltä Englantiin Black Hilliin ulkomaalaisten säilöönottoyksikköön kahdeksi vuodeksi "säilöön". Ironista kyllä, pelastauduttaan kotimaastaan, hän onkin nyt enemmän vankina kuin koskaan aikaisemmin. Tuon kahden vuoden aikana Little Bee rakentaa itselleen uuden minän, jollaisen ajattelee pärjäävän Englannissa. Jotta selviää, pitää näyttää kauniilta tai osata puhua hienosti. Little Bee valitsee jälkimmäisen ja oppii puhumaan kieltä, joka on myös hänen kotimaansakin virallinen kieli, hienosti kuningattareen tyyliin.

Sarah O' Rourke on englantilainen toimittaja, joka lomaili miehensä Adrewin kanssa Nigeriassa. Eräänä kohtalokkaana iltana he törmäävät rannalla Little Beehen ja hänen sisareensa ja tapahtuu asioita, jotka jättävät arpia heihin kaikkiin tavalla tai toisella. Little Bee vaalii sydäntäsärkevää filosofiaa arpia kohtaan: Meidän on pidettävä arpia kauniina. Onko selvä? Sillä uskokaa pois, kuolevalle ei tule arpia. Arpi merkitsee: Jäin eloon. Nyt kaksi vuotta tuon kohtaamisen jälkeen Little Bee seisoo säilöönottoykskön aitojen toisella puolella taksia odottaen, kädessään käyntikortti, jossa lukee Andrew O'Rourke.

Päätyessään O'Rourkien oven taakse, Little Bee tuo menneisyyden kipeästi läsnäolevaksi Sarahin elämään. Ja kun tuo merkillinen nuori tyttö heti ystävystyy aina vain Batmanin asuun pukeutuvan nerlivuotiaan Charlien kanssa, on Sarahin pakko kohdata menneisyys. Mitä oikein tapahtui pari vuotta sitten tuolla nigerialaisella rannalla? Miten Little Bee päätyi Englantiin säilöönottokeskukseen ja lopulta, vihdoin, O'Rourkien oven taakse? Nyt Little Bee haluaa kertoa tarinansa, joka ei ole kuin kaunis satu, vaan täyttä totta, ja usein totuus satuttaa.

Kohta minä kerron surullisia asioita. Mutta teidän on kuultava ne samalla tavalla kuin olemme päättäneet suhtautua arpiinkin. Myös surullinen puhe on kauneutta. Surullinen tarinahan merkitsee, että kertoja on elossa.

Chris Cleave kirjoittaa äärimmäisen sujuvasanaista tekstiä ja nasevaa dialogia. Hän kutoo yhteen hienosti elämän suuria kysymyksiä Little Been tarinassa: Miksi valitsin niin, miksi en tehnytkään toisin? Onko elämämme lopultakin vain tekojemme ja valintojemme summaa? Toisaalta tarina herättää lukijassa vahvoja tunteita siitä, mitä maailman eri laidoilla tapahtuu tälläkin hetkellä, mutta muu maailma vaikenee siitä. Jollain tapaa Cleaven tekstissä on siis vahvaa yhteiskunnallistakin otetta.

Little Been tarina lumosi minut täysin. Ihastuin varauksetta tuohon nuoreen tyttöön, joka puhui halutessaan autoritäärisesti kuin kuningatar ja silti samaan aikaan oli vain nuori tyttö vailla turvaa. Tapahtumat tuolla nigerialaisella rannalla ja ennen kaikkea sen jälkeen, jäävät lukijan sieluun elämään varmasti pitkäksi aikaa. Little Been tarina on koskettava lukuromaani, jossa kaiken surun ja tragedian keskellä on kuitenkin paljon valoa, toivoa ja hymyäkin. Sellainen on Little Been tarina. Sellainen on elämä.

En halunnut satuttaa Sarhia enempää. En halunnut kertoa hänelle, mitä oli tapahtunut, mutta nyt minun oli pakko. En voinut lopettaa, koska olin nyt aloittanut oman tarinani ja se tahtoi tulla kerrotuksi loppuun. Ei ihminen pysty valitsemaan, milloin aloittaa tai lopettaa. Meidän tarinamme kertovat itse itsensä.

PS: Käykäähän myös lukemassa Katjan , anni.m:n sekä Jennin arviot Little Been tarinasta! Ja yksi postaus alempana kertookin 1-vuotisarvonnan voittajat! Little Been tarina tuo yhden pisteen Totally British-haasteeseen, Modern man Writers- luokkaan.

5/5

Kommentit

 1. Enpä voinut paljon muuta kuin nyökytellä arviotasi lukiessani. Little Been tarina on juuri noin koskettava, hyvä ja omanlaisensa kertomus. Minuun myös Sarahin tarina vetosi syvästi ja hienosti Cleave naisten elämät yhteen sovittikin.

  Little Been tarina on varmasti niitä kirjoja, joita ei voi helposti unohtaa.

  Kiitos linkityksestä. <3

  VastaaPoista
 2. Katja: Kyllä Sarahinkin tarina vetosi minuun, ja häneenhän itse asiassa on jotenkin helppo samaistuakin. Taidokkaasti Cleave kyllä osasi noiden kahden niin erilaisen ihmisen tarinan yhteennivoa!

  VastaaPoista
 3. Kävin taas täällä katselemassa vinkkejä kirjaston varauksiin :) Ja paljon niitä löytyikin! Mahtavaa, kun sinulla tulee luettua (ja arvioitua) kirjoja niin paljon eri aihepiireistä, niin se vain samalla näköjään minunkin lukupiirini laajenee :D

  -Silla

  VastaaPoista
 4. Minä niin odotan tätä kirjaa kun sitä on kehuttu niin paljon!

  Palaan lukemaan tekstisi sitten kun olen itse saanut tämän käsiini, kiitos Susa "spoilerivaroituksesta"! :)

  Ja ihanaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 5. Voih, minä odotan tätä kirjaa kovin. En uskaltanut lukea jutustasi kuin lopun, mutta lupaan jälleen kerran palata takaisin, kunhan olen saanut kirjan käsiini..

  Mielenkiintoista! : )

  VastaaPoista
 6. Silla: Onpas tosi kiva kuulla, että minun lukemisten myötä muidenkin "lukupiiri" laajenee!

  linnea: Periaatteessa en paljastanut yhtään enempää kuin mitä normaalistikaan, mutta kun tähän kirjaan liittyy se jännä ennaltatietämättömyys aikalailla kokonaan, niin pakko oli varoitella ;)

  Joana: Toivottavasti saat kirjan pian käsiisi!

  VastaaPoista
 7. Susa, minä kuvan sinä oletkaan ottanut: Upeaa!

  (Tiedätkö, en tajua, miksi ihan kaikki nyt tekevät tämän kirjan...Minulta taitaa puuttua taas joku geeni. Jos melkein kymmenen tekee samasta kirjasta, en minä siihen enää ryhdy.)

  VastaaPoista
 8. Leena: Kiitos kuvakehusta, nopeasti parvekkeella vain nappasin ;)

  Tuosta kirjojen "tekemisestä" sitten. En voi puhua kuin omasta puolestani, mutta siis minähän tuon blogiini kirjoja puhtaasti siitä lähtökohdasta, että luen kirjoja, jotka minua kiinnostavat ja kirjoitan niistä sitten blogiini. En juurikaan ajattele, lukeeko moni muukin samaa kirjaa ja jos niin käy, se on ihan hauskaa, koska sitten pääsee monen kanssa vaihtamaan tuoreeltaan siitä ajatuksia.

  Ja koska moni kirjabloggaaja on varsinainen lukutoukka, niin tietenkin ne uutuuskirjatkin tahtovat tulla usein lukuun suht samaan aikaan, varsinkin jos on joku oikein kiinnostava kirja mediassa, kuten Little Been tarina.

  VastaaPoista
 9. Susa, kiitos hienosta arviosta! Tämä on tärkeä, upea kirja, vaikkei tule koskaan kuulumaan arvostetuimman kirjallisuuden kaanoniin. Se tarjoilee koskettavan tarinan fiksussa paketissa, ja on monella tavalla sitä kirjallisuudenlajia, jota minä arvostan eniten.

  "Little Been tarina on koskettava lukuromaani, jossa kaiken surun ja tragedian keskellä on kuitenkin paljon valoa, toivoa ja hymyäkin. Sellainen on Little Been tarina. Sellainen on elämä."

  Yllä on suosikkilainaukseni arviostasi. <3

  VastaaPoista
 10. Hannele: Suosittelen, ihastuttava kirja kyllä kaikessa koskettavuudessaan!

  Karoliina: Luulen myös, että tämä jää monen "isomman" kirjan jalkoihin, mutta annetaan me tälle kovasti ainakin blogisavuja eikös juu ;)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se lämmittää bloggaajan mieltä :)