Jani Kaaro & Väinö Heinonen: Evoluutio

Jani Kaaro & Väinö Heinonen: Evoluutio
Kustantaja: Avain 2011
Sivuja: 64

Jos antaisit tämän kirjan koiralle, se luultavasti nuuhkaisisi sitä tai purisi riekaleiksi. Jos antaisit kirjan simpanssille, se istuisi ehkä sen päälle. Me ihmiset voimme sen sijaan lukea, katsella kuvia ja saada elämyksiä.

Lainauksen viimeinen lause tiiviistää hienosti Evoluutio- kirjan ajatuksen. Jani Kaaron ja Väinö Heinosen upea lasten tietokirja Evoluutio tarjoaa todellakin tietoa ja elämyksiä niin leikki-ikäiselle kuin aikuisellekin. Rakastan sellaisia lasten tietokirjoja, jotka vastaavat monen ikäisen lapsen tarpeeseen ja kehitysvaiheeseen ja kun näin Evoluution esittelytekstin, tiesin tämän olevan kirja, joka pysyy meillä vielä lasten kouluiässäkin pitkään käytössä.

Pienempien lasten kanssa kirjaa voi selailla ja keskittyä hauskoihin kuviin ja tunnistamaan vaikka tuttuja eläimiä. Neljävuotiaan esikoiseni kanssa jo luimme pätkiä sieltä täältä ja hän jaksoikin kiinnostuneesti kuunnella kun luetut pätkät pysyivät sopivan lyhyinä ja toisaalta asiasisällöltään ymmärrettävinä. Geenit ja DNA ovat vielä aika vieraita asioita sen ikäiselle, mutta esimerkiksi teoriat maailman synnystä naurattivat ja saivat hänet jopa tekemään oman päätelmänsä siitä, kuinka kaikki on saanut alkunsa. Luettuamme mm. afrikkalaisesta teoriasta, jossa maailma sai alkunsa luojajumala Mbombon oksennuksesta sekä vanhasta suomalaisesta myytistä liittyen Väinämöiseen, jonka polvelle Sotka aikanaan pesi ja jonka munista maailma alkunsa sai, teki neljävuotiaani seuraavan päätelmän:

Maailma siis syntyi, kun gorilla kakkasi housuun!

Niin, eihän se ihan noin tosiaan tainnut edes kirjan mukaan mennä, mutta kyllä me saimmekin yhdessä makeat naurut ja esikoinen totesi, että haluaa lukea kirjaa pian uudelleen, kun siinä on niitä ihan hassuja juttuja! Kaksivuotias tyytyi osoittelemaan kuvia, ja kun suurimmat naurut kirvoittikin seuraava kuva:



Kirja aloittaa Evoluutioon perehtymisen pienen Charles Darwinin silmin, joka pohtii onko joskus ollut aika, jolloin maailmaa ei ollut? Evoluutio lähteekin liikkeelle esittelemällä ensin myyttejä maailman, eläinten ja ihmisten synnystä. Se kertoo myös siitä, kuinka ihmiset itse ovat yrittäneet synnyttää elämää laboratorioissaan kaiken maailman kokeilla ja testeillä. Nuoren Darwinin kautta lukija pääsee pohtimaan, miksi eläimet ovat toisaalta samanlaisia ja toisaalta tietyiltä osin kuitenkin erilaisia, ja päästään jälleen lähemmäs geenejä ja evoluutiota. Ekologinen lokero puolestaan selittää, miksi vaikka varpusella on lyhyet jalat mutta haikaralla pitkät. Esikoisesta oli erityisen mielenkiintoista kuulla ja nähdä kuvituksen myötä, miten norsu sai kärsänsä. Evoluutio näyttää myös dinosaurusten aikakautta ja niiden sukupuuttoon kuollessa on nisäkkäisen vuoro. Tuon kenotsooisen maailmankaikkeuden lopulla syntyikin oma lajimme, eli ihmiset. Ihmisen tarinassa mm. vertaillaan ihmisen ja apinan yhteneväisyyksiä sekä eroavaisuuksia. Lisäksi tutustutaan myös esi-isiimme sekä pohditaan miksi neandertalinihminen katosi.

Sisältönsä puolesta Evoluutio on pääosin vähän isompien lasten kirja, mutta on osattu tehdä niin monipuolisesti, että siitä on jo iloa ja sopivassa määrin tiedonjyväsiä myös leikki-ikäisellekin. Siinä missä nelivuotias nyt nauraa vaikka norsun kärsän synnylle sekä ihmisen ja apinan yhtäläisyyksille, parin vuoden päästä hän tiedonjanoisena saattaa jo haluta kuulla tarkemmin vaikkapa geeneistä. Ja eikä kirja todellakaan ole mielestäni vain lasten tietokirja, sillä täytyy tunnustaa, että kirja on aika mukava kertaus maailman, eläinten ja ihmisten synnystä tällaiselle, joka koulussa aikanaan niitä opetellessa näköjään joskus opettajan kuuntelemisen sijaan tirskui vierustoverinsa kanssa omia juttuja. Vaikka evoluutio luonnollisesti on tietenkin aikuisille tuttu asia, niin silti kirja tarjoaa varsinkin Darwinista kiehtovia yksityiskohtia sekä yleensäkin evoluutioon liittyen asioita, jotka tuntuvat unohtuneen siinä määrin, että niitä olisi vaikea selittää lapselle ilman omaa kertausta. Evoluutio on kirja, jonka voi ostaa jo omaan hyllyyn leikki-ikäisenkin kanssa luettavaksi siinä missä vaikka antaa lahjaksi kymmenvuotiaalle. Se on minusta aika erinomainen piirre lasten tietokirjassa! Ja kun lapsi joskus kysyy, mistä maailma tai ihminen sai alkunsa, ei tarvitse alkaa kaivelemaan jo pölyttyneitä muistolokeroitaan vaan voi ottaa esille Evoluution ja viettää hauskoja hetkiä yhdessä kirjaa lukien ja kuvia katsellen. Meillä tykätään!


PS: Kurkatkaa, mitä Lumiomena-blogissa tykättiin Evoluutiosta!

Kommentit

  1. Mahtavaa! Minä sain tämän eilen töiden puolesta (ja Hannan ansiosta <3) luettavaksi ja haluan tämän kyllä ehdottomasti myös itselleni. Vaikuttaa tosi hyvältä kirjalta ja ihanaa että tämä on kotimainen. :)

    VastaaPoista
  2. Minä sain tämän hyppysiini eilen ja aivan mahtavalta tämä vaikuttaa.
    Tutustun tähän myöhemmin muksun kanssa :)

    VastaaPoista
  3. Meilläkin tykätään ja vieläpä samanlaisessa paidassa kuin teillä.

    Kun kirjoitin tästä kirjasta lauantaina omaan blogiini, mietin juuri samoin kuin sinä sitä, miten hienoa on, että tämän kirjan voi hankkia jo leikki-ikäisen hyllyyn, mutta miten tämä mennee varmasti kaikille alakoululaisillekin. Osa kirjan tiedosta auennee parhaiten ihan isoille koululaisille, mutta suuria oivalluksia tämä tarjoaa niin pienille kuin tosiaan meille aikuisillekin.

    Toivottavasti tämä on ensi vuonna Finlandia Junior-ehdokkaana.

    VastaaPoista
  4. Minäkin odotan, että pääsen tätä lasten kanssa lukemaan!

    VastaaPoista
  5. linnea: Tämä on kyllä monin tavoin innostava kirja ja iso plussa on tosiaan tuo kotimaisuus!

    Morre: Siispä odottelen arviotasi tästä!

    Katja:Tällaisia kirjoja on ihana pitää omassa hyllyssä, kun tietää, että sen tenho tuskin laimenee vuosien edetessä lapsen silmissä, toisin kuin monen muun lastenkirjan kun ikää tulee.

    Maria: Tästä on kyllä iloa aikuisellekin ja ainakin itselle aika hyvää kertausta ja jopa vähän uusiakin juttuja ;)

    VastaaPoista
  6. Kävisikö tämä sinusta kuusi-seitsenvuotiaalle joululahjaksi, vai onko liian "informatiivinen" (=tylsä)? Kysyy nimim. Joulumuori

    VastaaPoista
  7. Karenina Unska: Kuten sinulle blogisssasi kävinkin jo kertomassa, minusta tämä sopii sen(kin)ikäiselle oikein hyvin ;)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se lämmittää bloggaajan mieltä :)