Lukutoukan pisteytys


(Kuva oma)

Siellä ne nyt sitten ovat. Tunteella annetut, tämän lukutoukan täysin subjektiiviseen näkemykseen perustuvat, lahjomattomat pisteet. Aluksi tuntui vaikealta erityisesti pisteytyksen 3/5 kohdalla olla laittamatta vaikka plussaa tai miinusta vielä vähän tarkentamaan pistemäärää, mutta päätin sitten kuitenkin pysyä suunnitelmassani ja totean, että kolme pistettä on oikeasti jo hyvä pistemäärä. Kolmen pisteen kirja on jo sellainen, mitä suosittelen mielelläni muillekin vaikka se ei olisi vielä minua saanutkaan lukuhurmokseen. Mutta mielestäni se ei silti vähennä kirjan hyvyyttä, koska ei kaikkien kirjojen pidä ollakaan viiden pisteen lukukokemuksia.

Ihan yllätyin, kun lopulta sain 141, välillä 06/10-12/11, lukemistani kaunokirjallisista kirjoista peräti 28 viiden pisteen kirjaa! Kävin erityisesti ne vielä uudestaan läpi pisteytyksen jälkeen ja kyllä, kaikki nuo kirjat täyttävät seuraavat kriteerit:

Napakymppi! Tämän kirjan haluan ehdottomasti omaankin hyllyyn, ellei jo ole siellä. Tämän kirjan takia muistan, miksi rakastan kirjoja ja lukemista.

En halunnut tehdä siitä täydestä viidestä pisteestä mitään kirjallista Mont Everestiä itselleni, koska oikeasti olen lukenut paljon kirjoja, jotka ovat olleet minulle täydellisiä lukukokemuksia. Se ei tarkoita, etteikö kirjassa voisi olla mielestäni jotain pientä kritisoitavaakin, mutta pääsääntöisesti täydellinen kirja on sellainen, että se menee sydämeen ja sielun sopukoihin asti. Pyöräyttää sielun pohjavedet liikkeelle ja värisee mielessä pitkän tovin vielä lukemisen jälkeen. Saa aikaan haluun huutaa isoon ääneen jes! Joskus tuo kirja voi olla vaikka erittäin hyvä dekkari ja joskus taas korkeakulttuurinenkin romaani..ja kaikkea siltä väliltä. Lukeminen on niin huikea harrastus!

En pisteyttänyt selvästi tietokirjoiksi luokiteltavia, sarjakuvia enkä myöskään lastenkirjoja. Tämä tuntui selkeimmältä vaihtoehdolta itselle. Pisteytyskategoria löytyy nyt helposti blogini oikealta sivulta ja jos haluaa näppärästi kurkata vaikka juuri ne viiden pisteen kirjani, klikkaa vain kohtaa 5/5 ja saa näkyviin kaikki tuon pistemäärän saaneet kirjat.

Pisteytysten laittamisen ohella tämä viikko on ollut tähän mennessä lukemisen sarallaKIN vähän sellaista downshiftaamista. Krokotiilin keltaiset silmät on piristävän erilainen kirja, jota luen mielelläni, mutta toisaalta olen halunnut iltaisin katsella hankkimiani ihania BBC:n klassikko  elokuvia ja sarjoja, kuten esimerkiksi Henry Jamesin kirjaan perustuvaa Ruuvikierrettä ja Anthony Trollopen He know he was right-tarinaan perustuvaa minisarjajulkaisua. Mutta eiköhän tässä loppuviikolla tuosta Pancollin kirjastakin ole jo arviota luvassa. Sitä odotellessa muistattehan jättää pe mennessä sähköpostiini kysymyksiä Kaarina Davisin haastattelua varten! Ja eihän tässä muuten ole enää kuin parisen viikkoa kun julkistetaan Blogistania Globalia-ehdokkaat! Ja olisipas muuten kiva kuulla, että mikä kirja juuri sinulla on nyt kesken? 

Kommentit

 1. Minulla oli alkuun pisteytyksen kanssa samankaltaisia ajatuksia. Tai että mietin, voinko antaa viisi pistettä jos kirjassa kuitenkin oli joku mutta ja että mitä tehdä kun kirja saa kolme pistettä, sillä toiset niistä ovat selvästi vahvempia kuin toiset.

  Kolmen pisteen kirja on jo hyvä kirja!

  Minulla ei ole tällä hetkellä kesken mikään kirja :D Tosin se johtunee siitä, että sain eilen yhden päätökseen ja sen jälkeen olen vain mennyt ja tullut, joten ei ole tullut aloitettua vielä uutta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa tuumin, että minunkin arvosteluasteikossa se kolmen pisteen kirja on jo oikeasti hyvä ja suositeltava!

   Poista
 2. Olitpa nopea pisteytysten kanssa! :)

  Mulla on tällä hetkellä kesken yksi novellikirja, yksi hupainen tietokirja ja yksi romaani. Ai niin ja iltasaturintamalla Roald Dahlin Matilda.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se sujuikin ihan yllättävän nopeasti koko homma ;) Parina päivänä tein aina pienissä pätkissä.

   Poista
 3. Mulla pisteytys on osoittaunut ennen kaikkea itselle hyväksi ratkaisuksi. Se ikään kuin selkiyttää sen oman mielipiteen ja siten helpottaa kirjoittamistakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on pointti, jota en ollut tajunnut ajatella, mutta juurikin noinhan se on! Ja kun alkaa jälkikäteenkin vaikka suosittelemaan jollekin niiden ihan parhaimpien lukukokemusten perusteella, tuolla saa kirjat helposti esille blogista katsottavaksi.

   Poista
 4. Pidän tuosta ajatuksesta, ettet halua tehdä viiden pisteen kirjoista kirjallista Mont Everestiä. Jos kirja koskettaa ja osuu johonkin syvimpään, niin miksei sitä kertoisi muillekin? :)

  Sinulla on aika hyvä jakauma eri pisteiden kesken. Uskallat antaa kirjalle vähemmän pisteitä, jos ei niitä enempää ansaitse, mutta viiden pisteen kirjojen runsas määrä kertoo siitä, että olet myös napakympin osuessa kohdalle täysillä mukana kirjassa.

  Minulla on nyt kesken Byattin Lasten kirja, jonka lisäksi aion aloitella joko Bargumin Syyspurjehdusta tai Toibinin Brooklynia. En ole vielä päättänyt. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelkäsin etukäteen, että olisi suurin osa vain 3 ja 4, mutta kaikista, jopa yksi ykkönenkin, kategorioista löytyikin omat edustajansa :)

   Brooklyn on jo tovin odottanut minullakin, se kiinnostaa kovasti kyllä!

   Poista
 5. Täytyy nostaa hattua tuollaiselle pisteytysurakalle! Tässä vuodenvaihteessa harkitsin kovasti, josko yrittäisin itsekin alkaa pisteyttää uusia arvioitani, mutta se kilpistyi heti ensimmäisen kirjan kohdalla. En vain kyennyt sijoittamaan kirjaa yksiulotteiselle asteikolle siten, että voisin kuvitella olevani johdonmukainen jatkossakin. Ehkä vielä joskus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä huomasin, että jos alan oikein analysoimaan ja miettimään eri kanteilta, en saa kyllä annettua pistettä. Helpolla ainakaan! Niinpä vedin aika tunteella :)

   Poista
 6. Onnittelut pisteytysurakan suorittamisesta! Minusta on ihana joutua miettimään arvosanaa luetun kirjan kohdalla, mutta kuten on ollut puhettakin, minulla pisteytyssysteemi on luisunut itsestään aika omanlaiseksi. :D Tai ei se sinällään hirveästi eroa muista, mutta asteikko on käytännössä 3-4,75, vaikka periaatteessa se on 1-5.

  Olen antanut viisi pistettä yhden kirjan yhdelle osalle, mutta minulla tuo 4,75 tarkoittaa aika lailla täydellistä lukukokemusta, ja tuota käytännössä korkeinta arvosanaani olen samalla tavalla kuin sinä jakanut ilman estoja silloin, kun olen kirjaan todella rakastunut. Aluksi vain kävi ilman periaatepäätöksiä niin, että annoin huippukirjoille 4,75 ja sittemmin olen pitänyt linjan. Kai se vain tarkoittaa, että jokaisessa kirjassa on mielestäni jos ei nyt parantamisen varaa, niin jotain "rosoa", joka tekee siitä elävän. Mutta ymmärrän täysin hyvin myös sinun perustelusi sille, miksi monellekin kirjalle voi antaa ihan täydet pisteet!

  Asteikon alapäästä minulle taas on käynyt niin, että pidän alle kolmen pisteen kirjoja jo sen verran heikkoina, etten jaksa lukea niitä loppuun, ja siksi sen huonompia arvosanoja ei blogissani juuri tulla näkemään. Ellei kirjaa ole sitten syystä tai toisesta (lähinnä työtoimeksiannosta) ollut pakko lukea loppuun. Mutta jo alle neljän pisteen kirja on minulle sellainen, että olisin voinut hyvin jättää lukemattakin. Se ei silti tarkoita, etteikö kirja voisi olla esim. genressään tai jollekin toiselle lukijalle hyvä. Silti suurin osa loppuun saakka lukemistani kirjoista sijoittuu asteikolle 4-4,75 ja sen voisi joku muu ajatella vaikka seuraavasti:

  4 = 1
  4,25 = 2
  4,5 = 3
  4,75 = 4
  5 = 5.

  Argh, tulipa pitkä selostus omasta systeemistäni vähän väärään paikkaan, eli toisen ihmisen blogiin, mutten jaksa tätä nyt pyyhkiä poiskaan. :D Anteeksi!

  Mutta mulla on kesken Lionel Shriverin Jonnekin pois, Catherine Hallin Days of Grace (äänikirja) ja Hilary Mantelin Susipalatsi (kimppalukukirja), sekä muistaakseni neljä työkirjaa (romaaneja), joista kuitenkin pidän nyt vähän taukoa keskittyessäni tammikuussa omaan käsikirjoitukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mitään anteeksipyyntöjä ;) Minusta on kiva kun jaksat pidemmästi kirjoitella!

   Minä olen aika hyvä jo vainuamaan, mikä kirja on mieleen ja väittäisin, että 90%a kirjoista joita alan lukemaan, ovat vähintään kolmosia, mutta toki näköjään ei aina vainu osu oikeaan ja tuli noita 1-2 kirjojakin. Jotka kuitenkin luin, koska esim kakkosen kirjoissa oli monessa kuitenkin jotain hyvää tai kiinnostavaa, joka sai lukemaan loppuun.

   Poista
 7. Susa, sinä olet todellinen ahkeruus!

  Tämä on monelle varmaan oiva apu ymmärtää, miten lukija on kirjan arvottanut.

  Minulla ei ole nyt mikään kirja kesken, sillä palasin juuri Syyspurjehdukselta tiikerikakun paiston ja pyykkihommien välissä.

  Ja illalla tartun erääseen uutuuteen, jonka sinäkin tulet lukemaan;-)

  Lumoavaa lumipäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, aina välillä iskee ahkeruuskohtaus ;) Tätä olin jo pitkään suunniteltu, niin liekkö " Hyvin suunniteltu, puoliksi tehty", auttoi tässä projektissa ;)

   Tiikerikakkua, nam!!

   Hmm...mikähän kirja sinulla on luvussa....

   Poista
 8. Minä olen onnistunut muodostamaan itselleni sen viiden pisteen kirjojen mount Everestin. ;) Aina jotenkin onnistun kaivamaan sen pienen riitasoinnun kirjasta, mikä laskee pisteet neljään ja puoleen. Toisaalta, minulla on nuo puolikkaat käytössä, siksikin varmaan täyden vitosen antaminen on niin vaikeaa.

  Minä jotenkin tykkään arvosanoista muidenkin blogeissa. Se selkeyttää kivasti mielipiteen. Ja jos on itsellä sama kirja kesken ja ei uskalla lukea koko arvostelua niin voi vilkaista vain sen arvosanan. :)

  Minulla nököttää yöpöydällä Jean Kwokin Käännöksiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että jos olisin ottanut puolikkaatkin käyttöön, olisi jakauma voinut olla vähän eri noiden melkein napakymppien ja napakymppienkin välillä.

   Minäkin pidän arvosanoista muiden blogeissa, mutta toisaalta ei haittaa vaikka ne puuttuisikin, sillä jos kirja vähääkään minua kiinnostaa, luen kuitenkin sen arvostelun aina. Mutta kyllähän ne mukavasti ns. monipuolistavat sitä blogin käyttöä ja sisältöä, pisteet siis!

   Poista
 9. Olen lukenut nämä pisteytysjuttusi mielenkiinnolla, koska olen itsekin miettinyt samaa urakkaa, ja aika pitkälti samoin periaattein: että kolme tähteä tarkoittaa jo hyvää ja ettei sen viiden kanssa turhaan tarvitse arastella. Katsotaan jos tulee tähän ryhdyttyä...

  Kesken on Maggie O'Farrellin The Vanishing Act of Esme Lennox. Alkutekijöissä, mutta vaikuttaa hyvältä. Työmatkoilla kuuntelen Laila Hirvisaaren Minä, Katariinaa, josta pidän myös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ryhdy ihmeessä, se ei ollutkaan niin työlästä kuin pelkäsin, vaikka minäkin kahlasin läpi 1.5 vuoden kirjat. Ja itse asiassa oli aika hauskaa palata moneen vanhaan arvioon ja muistella aina ko. kirjaa!

   Poista
 10. Onnittelen ja ihailen! Vaikka en itse kykene tuohon pisteyttämiseen, nostan hattua kriteereillesi, jotka ovat hienot ja (minusta) yllättävän selkeät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka olen yleensä rönsyilevä, monisanainen jne, nyt halusin nuo pisteet ja niiden kriteerit mahdollisimman simppeleiksi :)

   Poista
 11. Piti heti käydä katsomassa, mille kirjoille olit antanut viisi pistettä. Mielenkiintoista, ja erityisesti mieltä lämmitti löytää sieltä Oatesin Blondi.

  Minulla on tällä hetkellä kesken Mantelin Susipalatsi kimppalukukirjana sekä Valtosen Siipien kantamat. Ja huomasinkin että Valtosen novellikokoelma oli myös viiden pisteen kirjojesi joukossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, Blondi oli kyllä monella tapaa 5 kirja!!

   Valtosen Siipien kantamat meinasin laittaa 5 kirjaksi, mutta kun luin myöhemmin sen Vesiseinän, se oli niin selkeä 5, että Siipien kantamat jäi siihen ihan rajalle ;)

   Poista
 12. Pisteytys ei taida tosiaan olla sieltä helpoimmasta päästä - siksi en ole siihen vielä itse ryhtynytkään:D Blondi minulla tosiaan onkin kohta aloituksen alla, toivottavasti siitä tulee minullekin viiden tähden kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että sinulla on tulossa Blondi lukuun!

   Poista
 13. Selkeän oloinen pisteytys sinulla :) Se näyttää ihanan selkeältä etenkin sen takia, kun olen kyllästynyt omiin plussiini, miinuksiini ja puolikkaisiini. Ne ovat siinä mielessä hyviä, että antavat enemmän valinnanvaraa, mutta viime aikoina on alkanut tuntua siltä, että kun on niin paljon eri pistevaihtoehtoja, on pisteiden antaminen vaikeampaa! Osaksi se johtuu siitä, että blogiini kertyy koko ajan lisää ja lisää uusia kirjoja ja tietysti vertailen pisteitä miettiessäni kirjaa aikaisempiin kirjoihin ja niiden pisteisiin. Sitten menen ihan sekaisin, kun en osaa päättää oliko tämä kirja x nyt yhtä hyvä kuin aiemmin luettu kirja y vai pitäisikö sittenkin antaa yksi plussa enemmän ja aarg :D

  Lyhyesti ja ytimekkäästi: harkitsen siis siirtyväni pisteytykseen ilman plussia, miinuksia ja puolikkaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silläpä minäkin jätin plussat ja miinukset pois, kun tuntui että on vaikeampi sitten antaa niitä pisteitä. Vaikka toisaalta ne tuovat ihanasti sitä ns. pelivaraa ;) Eli siis "puolensa ja puolensa"!

   Poista
 14. Mielenkiintoista. No nyt tiedän, mistä voi tulla hakemaan lukuvinkkejä, jos ei keksi mitä lukisi. Tosin se ei ole kovin yleinen ongelma. Pikemminkin se, että milloin ehtisi lukea. Paitsi, että nyt juuri jumitan...

  VastaaPoista
 15. No sepä se! Ei ole vuosiin enää ollut ongelmaa, että mitä vaan että milloin ;)

  Toivottavasti lukujumi pian helpottaa!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se lämmittää bloggaajan mieltä :)