Herman Koch: Illallinen

Herman Koch: Illallinen
Kustantaja: Siltala 2012
Alkuteos: Het diner ( 2009)
Suomentanut: Sanna van Leeuwen
Sivuja: 339

" Kaikki onnettomat perheet ovat toistensa kaltaisia, jokainen onneton perhe on onneton omalla tavallaan.", kuuluu Tolstoin Anna Kareninan ensimmäinen virke. Siihen haluaisin lisätä korkeintaan, että onnettomat perheet - ja niistä perheistä ennen kaikkea onnettomat avioparit - eivät pärjää yksin. Mitä enemmän todistajia, sen parempi. Epäonni etsii aina seuraa. Se ei siedä hiljaisuutta, varsinkaan sitä vaivautunutta hiljaisuutta joka laskeutuu, kun se jää yksin. 

Muiden silmiin se varmasti näytti varsinkin ensi alkuun vain tavalliselta kahden pariskunnan illalliselta ravintolassa, jonne piti varata pöytä jo kuukausia aikaisemmin. Ellei sitten sattunut olemaan joku sellainen kuin menestynyt poliitikko Serge Lohman oli. Mies viittä vaille tuleva pääministeri, tai näin ainakin uskottiin. Toisin kuin Serge, hänen veljensä Paul Lohman oli ollut jo vuosikausia pois työstään historianopettajana erinäisten sattumusten vuoksi. Nyt tuon epäsuhdan veljesparin vaimoineen on tuonut saman pöydän ääreen Sergen esittämä kutsu. Serge haluaa keskustella heidän molempien teini-ikäisistä pojista. Vain hetkeä ennen ravintolaan lähtöä Paul on vastoin tapojaan tutkinut poikansa Michelin kännykkää ja löytänyt videon, jonka näkeminen järkyttää häntä perinpohjin.

Millainen tästä illasta olisikaan tullut, jos minä olisin vain odotellut alakerrassa kunnes olisi tullut aika lähteä ravintolaan, enkä olisi mennyt yläkertaan, kiivennyt portaita ylös Michelin huoneeseen?

Millainen meidän loppuelämästämme silloin olisi tullut?


Paul tajuaa, että Sergenkin täytyy tietää asioista jotain, ei hän muuten olisi ehdottanut tapaamista keskustelun merkeissä. Hieno ravintola luo kuitenkin hovimestareineen ja erikoisine tarjoilijoineen sellaiset puitteet keskustelulle, että tapaamisen todellisen syyn esille ottaminen pitkittyy väkisin. Ilmassa on monenlaisia muitakin jännitteitä ja illallisen edetessä aina aperitiivista alkuruokaan jne, tunnelma alkaa muuttua radikaalisti. Väkinäisten hymyjen ja pakotetun kohteliaisuuden luomat naamiot alkavat mureta ja nelikko huomaa lopulta olevansa elämää ravisuttavien kysymysten ja ratkaisujen äärellä. Neljän tunnin illallisesta muotoutuukin jotain sellaista, joka muuttaa heidän elämäänsä monin tavoin. Mutta kuinka pitkälle me olemme lopulta valmiita menemään läheistemme, erityisesti lapsiemme tähden? Kuinka pitkälle olemme valmiita menemään onnellisuuden tähden? Ja ennen kaikkea, kuka on lopulta se, joka kykenee näyttämään todelliset kasvonsa?

Onnellinen perhe selviää haaksirikosta hengissä. En halua sanoa että sen jälkeen perhe voi tulla vain onnellisemmaksi, mutta onnettomammaksi se ei ainakaan tule. 

Herman Koch on hollantilainen kirjailija, kolumnisti sekä näyttelijä. Illallinen on jo kuudes hänen romaaninsa ja se onkin voittanut arvostetun Publieksprijs-palkinnon. Illallinen on mielettömän ovela kirja monella tapaa. Illallinen hienossa ravintolassa kahden pariskunnan kesken. Eihän se voi kuulostaa pahalta, eihän? Mutta sitten kesäinen ilta saa tyystin erilaisia piirteitä, kun se jokin pinnan alla kytenyt nostaa väkisi päätään, kun siltä ei voi enää paeta. Vaikka Illallinen keskittyy lähinnä neljään tuntiin, sen sisälle mahtuu toinen tarina, joka saa lukijan nieleskelemään ahdistuksesta. Tunnelman tiivistyessä käy selväksi, että tilinteon hetki on väistämätön, tavalla tai toisella. Mutta kenen joukoissa sinä seisoit lopulta?

Koch tarjoilee Illallisen niin ovelan hienosti, että kirjan luettuaan on vaikea sanoa, kuka on lopulta se suurin väärintekijä ja mitä kaikkea rakkaus perheenseen ja lapsiin oikeuttaa. Kuinka pitkälle voi mennä vain siksi, että haluaa suojella rakkaitaan. Vai onko lopulta kyse edes siitä, vaiko enemmänkin kasvojensa menettämisen pelosta? Varsinkin kun se, jonka olettaisi pelkäävän sitä, onkin valmis laskemaan naamionsa. Illallinen on niin paljon enemmän kuin vain hieno ateria eräässä amsterdamilaisessa ravintolassa. Se on ahdistavan, suorastaan karmean hyvä ja puhutteleva kurkistus erään onnellisen perheen anatomiaan sekä sovinnaisuuden rajojen venyttämiseen läheistensä nimissä.

5/5

Tällä avaan Hollanti-osion Ikkunat auki Eurooppaan-haasteessa!

Kommentit

 1. Iik, iik. Ihan varovasti silmäilin se arviotasi ja vaikutti hyvältä. Minulla on suuret odotukset tämän kirjan suhteen!

  VastaaPoista
 2. Kiinnitin kirjaan huomiota Siltalan katalogissa ja tämä kuulostaa kyllä siltä, että pitää lukea! Ihan kylmät väreet menivät
  pitkin selkäpiitä kun luin arviotasi, sillai kivalla tavalla ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä on sellaista kivaa haastellisuutta lukijalle alkaa pohtia itsekin niitä moraalin rajoja, suhdetta lähimmäisiin jne.

   Poista
 3. 5/5 - upeaa! Minäkin aion lukea tämän ja aika piankin. Ensin koetan saada loppuun yhden puolivuotislukuprojektin, sitten taitaa olla Illallisen aika.

  VastaaPoista
 4. Tämä on ehdottomasti pakko saada kokea itsekin. :)

  VastaaPoista
 5. Kuulostaapa kiinnostavalta. Hollantilaista kirjallisuutta ei tule luettua juurikaan, eli siksikin tämä voisi olla hyvä tuttavuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ei edes äkkiseltään tule mieleen hollantilaista kirjallisuutta, mitä olisin lukenut. Siksikin tämä oli kiva tuttavuus!

   Poista
 6. Olen niin tyytyväinen, että pidit kirjasta näin paljon.

  Niin hyvin sanottu: "Illallinen on niin paljon enemmän kuin vain hieno ateria eräässä amsterdamilaisessa ravintolassa. Se on ahdistavan, suorastaan karmean hyvä ja puhutteleva kurkistus erään onnellisen perheen anatomiaan sekä sovinnaisuuden rajojen venyttämiseen läheistensä nimissä."

  Juuri tätä teos on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvelin jo kirjan esittelyn perusteella, että tämä voi olla vahvasti ns. mun kirja ;)

   Poista
 7. Hurjaa! Tämä muistuttaa erästä Carverin novellia. Arvaa mitä: Tilaan kirjan nyt!!!

  Kiitos ytimekkäästä arviosta, johon yritän sitten löytää jotain uutta sanottavaa...,vaikka minusta tuntuukin, että tässä se on sanottu - kaikki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilaa, tilaa! Olen Leena satavarma, että pidät tästä!!!

   Poista
 8. Minäkin aion lukea tämän ja sinun tapaasi ihastuin jo kirjan hienoon esittelyyn katalogissa. Mahtavaa, että myös itse kirja teki ainakin sinuun näin suuren vaikutuksen!

  VastaaPoista
 9. Täysin samaa mieltä, mutta pakko lisätä, että yksi kiinnostavimmista, mitä olen ikinä lukenut. Mikä kirja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin! Toivottavasti kuulemme hänestä vielä lisää!!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se lämmittää bloggaajan mieltä :)