Kim Edwards: Unien järvi

Kim Edwards: Unien järvi
Kustantaja: Bazar 2012
Alkuteos: The Lake of Dreams (2011)
Suomentanut: Susanna Tuomi-Giddings
Suomenkielinen kansi: Satu Kontinen
Sivuja: 461

" Kiitos paljon."
" Oli ilo auttaa. Aika kiehtova mysteeri, vai mitä? "
Niin, minä ajattelin, mutta siihen liittyi muutakin. Tuntui niin kiihdyttävältä ajatella, että oli olemassa sukutarina, jota en ollut vielä kuullut, sellainen menneisyyden tulkintatapa, joka saattaisi repiä rikki kaikki aikaisemmat käsitykseni. Se oli riemastuttavaa mutta myös vähän pelottavaa, ja se veti minua puoleensa.
" Niin", minä sanoin kun otin paperit. " Sitä se tosiaan on."

New Yorkilainen Lucy Jarret jätti kotikontunsa taakseen isänsä traagisen kuoleman jälkeen ja suuntasi maailmalle. Asuttuaan vuosia Aasiassa hän päättää lähteä käymään kotona, Unien järvellä. Lucyn äiti on ollut pienessä onnettomuudessa ja vaikka vakuutteleekin olevansa kunnossa, ei Lucy saa mielenrauhaa ja kun hänen puolisonsa Yoshi kannustaa häntä lähtemään, on Lucyn aika kohdata äitinsä lisäksi pala menneisyyttään. Paluu Unien järvelle nostaa monia haikeita ja kipeitäkin muistoja Lucyssa pintaan. Äiti tuntuu kääntäneen uuden sivun elämässään konkreettisesti uuden miesystävän ja talon myyntiaikeiden myötä. Kun Lucy kohtaa ensirakkautensa Keeganin, ei mikään tunnu elämässä selkeältä.

Yhtenä unettomana yönä Lucy kiipeää kotitalonsa tornihuoneeseen ja löytää sieltä isänsä kätköstä rasian, jossa on vanhoja papereita. Niitä myöhemmin tutkiessaan Lucyn äiti kertoo löytäneensä vanhasta kirstusta vuosia sitten kirjaillun peiton, jonka mukana olleessa kortissa on samaa käsialaa kuin Lucyn löytämissä kirjeissä.

Kultaseni, tämä on tehty sinulle rakkaudella.

Pala palalta Lucylle alkaa paljastua sukunsa menneisyydestä asioita, joita muut eivät välittäisi penkoa saati tuoda päivänvaloon. Lucy on kuitenkin päättänyt selvittää, kuka oikein oli Rose sekä hänen tyttärensä Iris Miten he liittyvät Lucyn suvun tarinaan? Tarina joka Lucylle aukeaa, on lopulta paljon huikeampi, mitä hän saattaa kuvitellakaan. Voiko mikään olla enää sen jälkeen ennallaan? Mistä kumpuavat tunteet Keegania kohtaan ja mikä sija on lopulta Yoshilla Lucyn elämässä?

Luin vuosia sitten Edwardsin Muisto tyttärestäni ja pidin siitä valtavan paljon. Tuo lukumuisto on säilynyt aika vahvana mielessäni ja sitä myöten odotinkin aika paljon tältä Unien järveltä. Unien järvi on kuitenkin aika erilainen, jotenkin paljon lyyrisempi, pohdiskelevampi. Edwards kuvaa käsinkosketeltavan kauniisti luontoa ja sen ilmiöitä. Sukumysteeri, jota Lucy lähtee selvittelemään, on kiehtova ja siihen liittyy lopulta yllättäviäkin käänteitä, joten kyllä Edwards tarinan kertomisen osaa tässäkin teoksessa. Unien järvi on lukuromaani, joka kantaa sisällään salaisuuksia ja toisaalta myös kauneutta, joka koskettaa. Vaikka pidin tästäkin Edwardsista, en kuitenkaan niin paljon kuin Muisto tyttärestäni. Kuitenkin neljän pisteen verran!

4/5

Unien järvellä on seikkaillut myös Annika K.

Kommentit

 1. Minäkin pidin enemmän Muisto tyttärestäni -teoksesta. Tämä saattoi ylittää jonkin rajani menemällä jo liian maalailevaksi. Toisaalta esim. avaruus ilmiöineen oli koko ajan kiehtovalla tavalla läsnä, joten ei Unien järvi huonokaan kirja ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli jotenkin niin erilainen tyyliltään verrattuna tuohon Muisto tyttärestäni, että varsinkin aluksi tuntui jotenkin vieraalta. Mutta oikein kelpo ja viihdyttävä tarina kyllä oli lopulta.

   Poista
 2. Minä en innostunut niin paljon Muisto tyttärestäni -kirjasta, mutta haluan kuitenkin lukea tämän jossain vaiheessa. Mukavaa että pidit!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on tosiaan erilaisempi siihen verrattuna, eli kokeile ihmeessä!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se lämmittää bloggaajan mieltä :)