Jussi Jäppinen: Hauskanlainen katuperspektiivi


Jussi Jäppinen: Hauskanlainen katuperspektiivi - kaupunkikuvallinen aikamatka Jyväskylässä
Kustantaja: Atena 2015 
Valokuvat, kuvankäsittely, teksti ja graafinen suunnittelu: Jussi Jäppinen
Sivuja:197

Nyt on tehty rakkaasta harjukaupungistani kirja, josta haluan teillekin vinkata. Kyseessä on upeiden Jyväskylä-teosten tekijä, tietokirjailija Jussi Jäppisen viimeisin teos, Hauskanlainen katuperspektiivi, kaupunkikuvallinen aikamatka Jyväskylässä. Kirjassa Jäppinen on upottanut vanhan kuvan nykymaisemaan. Jäppinen oli aloittanut projektin valitsemalla ensin vanhoja kuvia ja alkanut sitten etsimään kunkin kuvan kuvauspaikan, ottanut kuvan mahdollisimman samoilla olosuhteilla kuin vanhassa kuvassa. Näin kuvien katsoja pääsee huikealle aikamatkalle katsomaan, miten kaupunkiympäristö on muuttunut vuosikymmenien jälkeen. Jäppisen luvalla esittelen teille muutaman kuvamaistiaisen kirjasta:



Kirjan esipuheessa Jäppinen kertoo tarkemmin teoksen synnystä, tekovaiheista ja siitä, mistä on saanut apuja kirjan tekemiseen, kuten mm. Keski-Suomen museon kuva-arkistosta. Jäppinen kertoo myös hieman tarkemmin taustoja muutamasta 40- ja-50 -luvun kuvaajasta, jotka ikuistivat kameroidensa linssien läpi Jyväskylää. Sanomattakin selvää, että Jäppinen on tehnyt käsittämättömän upean ja perinpohjaisen työn tämänkin kirjan suhteen. En tiedä, onko hänelle koskaan myönnetty kaupungin toimesta mitään tunnustusta, tai myönnetäänkö täällä edes sellaisia, mutta jos joku, niin Jäppinen olisi näiden kirjojensa myötä sellaisen ansainnut. Varsinkin tämä Hauskanlainen katuperspektiivi tuo niin hienosti tärkeää historiikkia esille, ei pelkästään kuviensa vaan myös tekstiensä myötä.

Kirja ei ole missään nimessä vain "jyväskyläläisten" tai täällä aina asuneiden juttu. Enhän itsekään ole asunut täällä kuin 14 vuotta. Mielestäni ei edes tarvitse asua täällä voidakseen nauttia kirjan annista. On niin huikean upeaa, suorastaan surrealistisen jännittävää uppoutua noihin kuviin. Katsoa, miten piiat pesevät järven rannassa pyykkiä ja autot ajavat moottoriellä ohi. Kuvateknisesti kirja on ainutlaatuinen. Meillä jopa kahdeksanvuotias halusi itse katsoa ja lukea kirjaa. Hauskanlainen katuperspektiivi ei ole vain harjukaupungissa asuneiden, asuvien tai siellä käyneiden kirja, se on myös historiaa ja arkkitehtuuria sekä vanhan ajan havinaa rakastavien teos.

PS: Se oli muuten arkkitehti Yrjö Blomstedt, joka 1910-luvun alussa seisoi rautatieaseman portailla ja tuumaili eteensä avautuvaa näkymää silloisesta Asemakadusta, ja totesi "hauskanlainen katuperspektiivi"! 

Kommentit