Han Kang: Vegetaristi

Han Kang: Vegetaristi
Kustantaja: Gummerus 2017
Alkuteos: Chaesikju-uija (2007)
Englanninoksesta The Vegetarian ( 2015), suomentanut
Sari Karhulahti
Sivuja: 215

Miten ihmeessä vaimoni saattoi olla niin itsekeskeinen? 
Tuijotin häntä, kun hän istui edessäni katse alaspäin luotuna ja ilme viileänä ja hillittynä. Oli ällistyttävää, että hänessä oli tämäkin puoli - tämä, joka teki itsekkäästi niin kuin huvitti. Kuka olisi uskonut, että hän voisi toimia näin typerästi?

Cheong ei ole ainut ihminen, joka pöyristyy kun hänen vaimonsa alkaa yhtäkkiä kasvissyöjäksi. Yeong-hye vain päättää eräänä päivänä tyhjentää heidän kotinsa ruokavarastot kaikesta lihasta eikä suostu enää syömään edes kananmunia. Cheongin vaatiessa selitystä, Yeong vain selittää jotain sekavaa näkemistään unista. Sukupäivillä Yeong-hyen sukulaiset aloittavat kiivaan tivaamisen kasvissyönnin syistä, ja varsinkin Yeong-hyen isä ei suostu hyväksymään aikuiselta tyttäreltään moista pelleilyä. Päivälliset kärjistyvätkin tilanteeseen, joka järkyttää heitä kaikkia.

Kaikki alkaa tuntua vieraalta. Kuin olisin tullut suljetun, kahvattoman oven taakse. Ehkä kohtaan vasta nyt jotain, mikä on ollut aina täällä. On pimeää. Sysimusta pimeys sammuttaa kaiken.

Etelä-Korealainen Han Kang ponnahti maailmanmaineeseen teoksellaan Vegetaristi, joka voitti myös Booker-palkinnon viime vuonna. Vegetaristissa kaikki alkaa näennäisen viattomasti, kun nainen päättää lopettaa painajaistensa vuoksi lihansyönnin kokonaan. Mutta kun peilaa tekoa korealaiseen kulttuuriin, kyseessä ei olekaan niin pieni juttu. Yhtäkkinen lihansyönnin lopettaminen tuntuu naisen läheisistä suorastaan pyhäinhäväistykseltä. Siinä missä Yeong-hye vaipuu yhä syvemmälle mieleensä, muut hänen ympärillään yrittävät monin keinoin saada Yeong-hyen palautettua ruotuun. Yeong-hye muuttuu muiden silmissä joksikin, jolla ei ole mitään oikeutta enää itseensä.

Vegetaristi on kirja, joka ei alistu yhteen genreen. Se on yhtälailla kuvaus särkyneestä mielestä kuin pakkomielteestä johonkin hämmentävään. Se nostaa pintaan niin monia merkityksiä ja kerroksia, että se jää väkisinkin kaikumaan mieleen moneksi päiväksi vielä lukemisen jälkeenkin. Mielestäni Kang tuo kiehtovasti tarinaan myös taustaksi etelä-korealaista kulttuuria erityisesti sen suhteen, miten ihmisen oletetaan siinä yhteisössä käyttäytyvän. Toisaalta Kang kirjoittaa tarinaa niin, että se on samalla jotenkin hyvin universaali. Pidin hurjan paljon siitä, että monet asiat kirjassa eivät ole yksitulkintaisia vaan lukija voi nähdä ne hyvinkin eri tavoin. Pidin myös siitä, että Yeong-hyen tarinaa kertovat niin hänen aviomiehensä kuin siskokin. Aina välillä lukija pääsee sukeltamaan hetkeksi Yeong-hyen mieleenkin.

Haluan huutaa vielä kerran, vain yhden kerran. Haluan heittäytyä pikimustan ikkunan läpi. Ehkä möykky häviäisi siten. Niin, se saattaisi tosiaan hävitä.

Kukaan ei voi auttaa minua. Kukaan ei voi pelastaa minua. Kukaan ei voi saada minua hengittämään.

Hämmentävä, raju, puhutteleva, monimerkityksinen, kiihkeä, vaikuttava, ravisutteleva. Välillä se jopa puistattaa, etoo ja sitten taas sivelee hellemmin. Se saa pohtimaan voimakkaasti ihmisen oikeutta määrätä omasta kehosta itse ja toisaalta pohtimaan taiteen ja seksuaalisuudenkin keskinäistä suhdetta. Tätä kaikkea ja paljon enemmänkin oli Vegetaristi minulle lukukomuksena. Epäilemättä yksi tämän vuoden mieleenpainuvimpia teoksia.

Kommentit

  1. Oi, juttusi viimeinen kappale pläjäyttää kirjakokemuksesta ydinasioita. Minulle kävi vielä niin, että vasta kirjan luettuani, hetken tyhjän hämmennyksen jälkeen, romaanista pomppaa mieleen vaikka mitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis juuri mm tuo piirre oli tässä kirjassa hienoa!! Että lukemisen jälkeen vielä moni asia ikäänkuin versoi mielessä :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se lämmittää bloggaajan mieltä :)