Susan Globalia 2011- listaus


Tässä ovat minun, puhtaasti tunteella päätetyt ehdokkaat satunnaisessa järjestyksessä Blogistanian Globaliaan 2011:

1. John Ajvide Lindqvist: Kultatukka, tähtönen ( Gummerus 2011)

Yhtä aikaa hyytävä ja tarkkanäköinen kuvaus nuorten pahoinvoinnista, Lindqvistille ominaiseen tyyliin kauhuelementin kera. Kirja haastaa lukija katsomaan pahuutta silmästä silmään, kun se on läsnä yllättävissäkin paikoissa.

Linkki arvosteluuni

2. Lionel Shriver: Jonnekin pois ( Avain 2011)

Hätkähdyttävä avioliittotarina amerikkalaisen yhteiskunnan epäkohdat taustanaan. Yhtä lailla niin yksilön kehitystarina kuin paljas kuvaus sairauden runtelemasta ihmisestä.

Linkki arvosteluuni
3. Jonathan Franzen: Vapaus ( Siltala 2011)

Monikerroksinen ja yhteiskuntakriittinen tarina, keskiluokkaisen avioliiton hätkähdyttävä läpileikkaus. Ennen kaikkea suuri kertomus ihmisistä tavoittelemassa vapautta monissa sen eri muodoissaan.

Linkki arvosteluuni

4. Chris Cleave: Little Been tarina ( Gummerus 2011)

Koskettava, mutta lämminhenkinen kuvaus ihmisistä valintojensa seurauksien edessä, hämmentyneinä mutta toiveikkaina. Mitä tapahtuu kun se, mitä luulit jo maailman toisella laidalla jättäneesi taaksesi, seisookin eräänä päivänä ovesi takana?

Linkki arvosteluuni


5. Claudie Gallay: Rakkaus on saari ( Avain 2011)

Vahvasti ranskalainen tarina teatterimaailman varjoissa ihmisistä, joista moni kantaa syyllisyyttä kuin reppua mukanaan. Kuinka pitkälle olemme vastuussa toisista? Uhratulla rakkaudella on pitkät jäljet.

Linkki arvosteluuni
6. David Nicholls: Sinä päivänä ( Otava 2011)

Ihana, tunteikas ja myös satiirinen tarina kahdesta ihmisestä kahden vuosikymmenen ajan. Aina vuoden välein samana päivänä. Mikä elämässä on kohtaloa, mikä sattumaa?

Linkki arvosteluuni
Ja voi että, ainakin pari kirjaa olisin ehdottomasti halunnut vielä lisätä listalle ja pähkäilin, vaihdanko jo joidenkin listalla olevien kanssa...Mutta, kuten olen sanonut, tunteella tässä mennään, niin tässä tämä minun listani nyt on! Lisäksi haluan mainita kolme muuta teosta, joiden miettimistä listalleni mietin, sillä olisivat täyttäneet kyllä ne kriteerit, millä muutkin valitsin, mutta kun kuusi piti maksimissaan valita...Joten erityismaininnat seuraaville:

Zeina Abirached: Pääskysen leikki ( Like 2011)
Upea omaelämänkerrallinen sarjakuvaromaani sisällisodan repimästä Libanonista lapsen silmin

Roy Jacobsen: Ihmelapset ( Like 2011)
Viisas, koskettava tarina lapsista aikuisten ongelmien keskellä

Sarah Waters: Vieras kartanossa ( Tammi 2011)
Tuhti lukuromaani jonka keskiössä rappeutunut, kartano, luokkayhteiskunnan mureneminen toisen maailmansodan jälkeisessä Englannissa sekä ihmiset, joiden kohtalo kietoutuu pelottavinkin tavoin kartanoonKommentit

 1. 3 samaa! Shiverin jätin sitten kuitenkin pois...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla oli jännä tuon Shriverin kanssa, että se lukukokemus vahvistui vielä sitten usea viikko lukemisen jälkeen. Heti tuoreeltaan mielessäni jotenkin jankkasin sitä suhteessa Poikanie Keviniin, mikä tietenkin on väärin. Näin myöhemmin olen jotenkin helpommin erottanut sen omana kirjanaan.

   Poista
 2. Little Bee on täälläkin! :) Harkitsin Nichollsin kirjaa, mutta jätin sen kuitenkin ehdokaslistan ulkopuolelle. Aika monella listalla se näyttää kuitenkin olevan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin saman, että Nichollsin kirja on todella monella listalla! Se oli yksi niistä, joiden kohdalla mietin ja vatvoin, laitanko vai en sillä olen näköjään lukenut monta tosi hyvää kirjaa, jonka olisi listalle halunnut tuoda ;)

   Poista
 3. Nicholls jäi myös minun listaltani pois. Muita en ole näistä lukenut. Ilahduin silti listastasi kovasti. Vieras kartano täytyy nyt lukea, se on oikeasti kaikkien listoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nicholls oli hilkulla jäädä minunkin varsinaiselta listalta pois, sillä oli se vaan niin vaikeaa miettiä monen hyvän joukosta se kuusi :)

   Poista
 4. Ihanaa, että Kultatukka sai sultakin äänen! :) Emmin pitkään tuon Rakkaus on saari -kirjan kanssa, mutta päätin lopulta laittaa listalleni vain kolme parasta kirjaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä ;)

   Mää taas vähän innostuin ja laitoin maksimit, ja vähän extraakin ;)

   Poista
 5. Hyviä ehdokkaita, vaikka en olekaan niitä lukenut ;) (Shriverin ja Franzenin aion lukea, joskus).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että minä aina olen ihan innoissani jos joku edes aikoo lukea jompaa kumpaa, ne ovat molemmat niin hyviä!

   Poista
 6. Luen juuri Kultatukka, tähtöstä ja on melkoisen puistattava, mutta erittäin hyvä ollut ainakin tähän mennessä. :) Hyviä ehdokkaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis eikö vaan olekin puistattava! Ja loppua kohti vaan.....No sitten näet ;)

   Mutta silti, oli kyllä järisyttävä lukukokemus!

   Poista
 7. Jonnekin pois on ehdoton! Mutta olen kuullut, että jos pitää kirjasta Jonnekin pois, pitää myös Vapaudesta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin voisin väittää samaa, sillä niin paljon niissä oli samoja "kaikuja"!

   Poista
 8. Minäkin mietin tuota Pääskysen leikkiä, mutta jätin sen kuitenkin pois listaltani, vaikka pidinkin siitä kovasti. Ja muut paitsi Gallay on minulta vielä lukematta, mutta ovat kyllä lukulistalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pääskysen leikki oli kyllä hieno ja vahvan sisällökäs!

   Poista
 9. Meillä on monia samoja kirjoja :) Tai siis omalle lopulliselle listalleni päätyivät vain Vapaus ja Rakkaus on saari, mutta mietin Little Been tarinan ja Sinä päivänä-kirjan ottamista miltei loppuun saakka. Ja ihanaa, että sinulla on Vieras kartanossa mukana "kunniamainintana".

  Jonnekin pois pitää kyllä lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä aivan unohdin, ettet ole vielä lukenut Jonnekin pois:ta!!

   Poista
 10. Cleave olisi ollut listallani, jos olisin päässyt sellaista väsäämään. hitsit, kun en ihan ehtinyt. Tänään olisin taas hyvinkin voinut kirjailla listaa, mutta tyydyn nyt teidän toisten listauksiin =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla jäi puolestaan Finlandia, mutta tähän ehdin onneksi!

   Poista
 11. Meillä on kaksi samaa. :) Tai melkein kolme, sillä sinulta erikoismaininnan saanut Vieras kartanossa pääsi heittämällä omalle listalleni. :)

  Vapautta jonottelen kirjastosta, Shriverin sain juuri viime viikolla. Odotukset ovat kovat kummankin kirjan suhteen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpas kyllä kivaa päästä lukemaan sitten ajatuksiasi molemmista kirjoista! Ne ovat niin upeita!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se lämmittää bloggaajan mieltä :)