Minun lukuvuoteni 2010 TOP 10- kirjat

Vuosi 2010 onkin ollut harvinaisen hieno lukuvuosi, varsinkin kotimaisen kirjallisuuden saralla. Tai voisi sanoa, että vuoden yllättäjät ovat nimenomaan olleet kotimaista kirjallisuutta. Olikin aikamoinen työ rankata listaan vain 10 kirjaa, mutta olen tyytyväinen listaan. Vaikka kirjat ovat numerojärjestyksessä, kirjat eivät ole  ykköstä lukuunottamatta paremmuusjärjestyksessä, sillä on mahdoton tehtävä arvottaa kirjat. Ykkössijan kuitenkin annan Pasi I. Jääskeläisen Harjukaupungin salakäytäväville. Se on juuri se kirja, minkä näistä ensin pelastaisin tulipalon tullessa .. sillä sen lisäksi, että kirja oli todellinen Yllättäjä, siinä oli minulle niin monia mieluisia elementtejä. Ilman kirjablogeja en tiedä, olisinko koskaan tarttunut kirjaan esimerkiksi kirjastossa tai kirjakaupassa. Toisaalta kirjassa on jotenkin niin erikoinen kansi, että ehkä jo se olisi minua kutsunut. Vielä kirjaa aloitellessani luulin lukevani hyvän kirjan, mutta en tiennyt lukevani jotain sellaista, joka niin voimakkaasti ja monin tavoin luikertelee niin sieluuni kuin mieleeni. Odotin jotain sinällään tavanomaista, mutta sainkin jotain tainomaista, erityistä.
Joten tässä listani, olkaa hyvät! Linkkiä klikkaamalla pääsette lukemaan arvosteluni kirjasta, osassa kirjoissa tosin ei ole linkkiä, sillä olen lukenut kirjan ennen tämän blogini aloittamista. En halunnut alkaa kirjoittamaan jokaisen kirjan kohdalle mitään pidempää selostusta siitä, miksi kirja on listallani. Sen sijaan muutamalla sanalla haluan jakaa kirjan ajatuksen, tunnelman teille. Ja osassa kirjoissahan tosiaan pääsette linkin kautta lukemaan arvostelun ko. kirjasta.


1. Pasi I. Jääskeläinen: Harjukaupungin salakäytävät
  (Atena Kustannus 2010)

Maaginen, monisävyinen, kiihkeä, yhtä aikaa paikoin synkkä mutta valoa täynnä, ainutlaatuinen.


2. Muriel Barbery: Siilin eleganssi
( Gummerus 2010)

Satiirinen, lämmin, koskettava


3. Ros Wynne-Jones: Sade lankeaa
( Like 2010)

Todellinen, ravisuttava, puhutteleva, vahva


4. Linda Olsson: Laulaisin sinulle lempeitä lauluja
(Gummerus 2009)

Kaunis, sydämellinen, lempeä, hämmentävä, yllättävä


5. Markus Nummi: Karkkipäivä
(Otava 2010)

Tarkkanäköinen, läpitunkeva, pysähdyttävä


6. Riikka Pulkkinen: Totta
(Otava 2010)

Kaunis, rikas, älykäs, vahva


7. Nadeem Aslam: Elävältä haudatut
(Like 2010)

Lyyrinen, vapisuttava, merkityksellinen


8. Lars Kepler: Hypnotisoija
(Tammi 2010)

Ovela, hengästyttävä, dramaattinen


9. Andrew Nicoll: Rouva Agathen rakkaus
(Gummerus 2010)

Hupsu, ihastuttavan vanhanaikainen, satumainen


10. Joyce Carol Oates: Blondi
(Otava 2001)

Syvällinen, unohtumaton, vaikuttava


Lisäksi paikkaa listallani vahvasti tavoittelivat viimeiseen asti seuraavat hienot, erityisen maininnan ansaitsevat teokset:
Jenny Downham: Ennen kuin kuolen
Joyce Carol Oates: Kosto: Rakkaustarina
Pasi I. Jääskeläinen: Lumikko ja yhdeksän muuta
Marilyn Monroe: Välähdyksiä, sirpaleita
Doris Lessing: Viides lapsi

   
Voi olla, että parin kuukauden päästä lista saattaisikin olla joiltakin osin erilainen, sillä olen lukenut vuoden aikana kymmeniä hienoja kirjoja, joista aina joskus jo pidemmän aikaa sitten luettu pulpahtaakin mielen pintaan jälleen ihastuttamaan, elämään. Toisaalta nyt katsoessani noita erityismaininnan ansainneita kirjoja alan miettiä, olisiko sittenkin tuo kuulunut listalle tuon sijaan, vaiko sitten tuo. Mikä ihana ongelma! On rikkaus saada lukea näin paljon hienoja kirjoja;)

Kommentit

 1. Ah, ihana listaus - en tosin ole lukenut kirjoista yhtäkään, mutta siksi se juuri onkin niin ihana, vinkkilistana!

  VastaaPoista
 2. Hieno lista, paljon omia suosikkejani ;) Harjukaupunki, Totta, Siilin eleganssi, Sade lankeaa ja Rouva Agathen rakkaus ovat tehneet jäljen omaankin kirjalliseen muistiini (josta lisää ke/to). Tuo Blondi kiinnostaisi kovasti!

  VastaaPoista
 3. Hieno lista, muutama minunkin suosikkini sieltä löytyi. Itsekin teen samanlaisen listan muutaman päivän sisällä, kunhan saan pari hyvää kirjaa vielä päätökseen;)

  VastaaPoista
 4. Lauren: Minäkin pidän mm. siksi näistä kirjalistoista paljon, että niistä saa näppärästi lukuvinkkeja itselleen ;)

  lumiomena: Jos Marilyn yhtään kiinnostaa, "Blondi" todellakin on MUST- luettava!

  Sanna: Odotan listaa mielenkiinnolla ;)

  VastaaPoista
 5. Kiitos hienosta postauksesta, tästä muuten saisi aivan oivallisen lahjalistankin aikaiseksi;-)

  Hyvää ja rentoa joulupäivän iltaa ja mukavia välipäiviä teidän perheelle!

  VastaaPoista
 6. Huikean hieno lista! Minulla noista vielä paljon lukematta. Taidan tehdä oman listani vielä lähempänä uuden vuoden vaihtumista. :)

  VastaaPoista
 7. Kiitos Top 10 -luettelosta, tällä hetkellä on numero kuusi meneillään, joulupukki toi :-)

  VastaaPoista
 8. Hieno lista jolta olen toistaiseksi lukenut vain Elävältä haudatut - joka sitten kyllä olikin loistava! Ja monta muuta aion lukea!

  Postauksesi viimeisen lauseen ajatus on käynyt omassakin mielessäni kun olen lukemieni listaa katsellut top10:ä varten. Rikkaus, todellakin!

  VastaaPoista
 9. Mimä luen juuri kirjoja 1 ja 9 :) Elävältä haudatut on minunkin suosikeissani, kuin myös Totta. Siilin eleganssi ei listalleni pääsisi (jossain pitää olla eri mieltä ;))ja Sade lankeaa odottaa lukupinossa vuoroaan...Linda Olsson kiinnostaa.
  Kiva kun teit listan, taidan tehdä itse vielä tällaisenkin, vaikka listansinkin jo aikaisemmin suosikkeja blogissani.

  VastaaPoista
 10. Aamunkukka: Totta tuo, että tästähän voisi ottaa vähän lahjalistaakin ylös! Hyviä välipäiviä sinnekin!

  Tomomi: Ei muuta kuin lukemaan näitä ;)

  Karenina unska: Hyviä lukuhetkiä kutosen parissa ;)

  Satu: Sitä ei monikaan aina ajattele, mikä rikkaus tosiaan kirjat ja lukeminen elämässä on!

  anni.m: Juu, erimieltä saa ja pitääkin välillä olla;) Siilin eleganssi oli mulle jotenkin sellainen ihana kirja, vaikka loppu olikin erilainen kuin oletin. Olssonin kirja oli kyllä hieno myös, suosittelen!

  VastaaPoista
 11. Siilin eleganssi oli mulla kirja, jonka jätin kesken. Ihan ok, mutta ei mikään ihmeellinen, ja pikalainan eräpäivä tuli päälle =)

  Mun listalle tässtä pääsisi Karkkipäivä. Ja Harjukaupunkia luen just. Saanen tänään loppuun, joten voin sitten kommentoida, pääsisikö mukaan ;D

  VastaaPoista
 12. Susa, lista kuin minulta - melkein. Tiedätkin, että kaksi viimeistä on minulta lukematta ja en ole ollenkaan varma, että teen joululahjakirjaani eli Rouva Agathea...ehkä nautin sen vain itse. Blondi tapahtuu sitten kun tapahtuu. Jos siitä nyt kovin moni innostuu, se voi laimentaa intoani ja luen sen myöhemmin. Silti: Ehdottomasti luen! Aion muuten riskeerata ja luen sun arvostelun Blondista. En malta jättää sitä odottamaan jotain aikaa x.

  Tuo Totta on niin ylimaoinostettu, että en tiedä...ja minulla on nyt kirjoja luvussa - monta.

  Arvasin sun ekat! Kysy vaikka Lumimieheltä. Sade lankeaa oli kuin kiveen hakattuna, että sen laitat ja arvasin, että Pasin kirjasta teet ykkösen.

  Minä pidän myös Siilin eleganssista ja muistan melkein aloittaneeni kirjavuoteni sen kanssa. Ellen olisi lukenut näin paljon tai jos jättäisin harraste-yms kirjat pois, se olisi voinutkin mahtua. Kepeys ei välttämättä laske tasoa...Vain lopun olisin suonut olevan toisenlaisen. Sama lopun ongelma ja vieläkin isompi minulla oli Olssonin Sonaatti Miriamille kanssa. Laulaisin lempeitä lauluja kukaan ei saa antaa pois itseltään. Se kirja on taikaa, joka pelastaa, kun maailma murjoo. Eräs ystäväni tarvitsi juuri tuota kirjaa, kun alkoi tapahtua. Hän luki siitä joka ilta muutamia sivuja ja kun kirja oli lopussa, hänellä oli vahvuus selvitä kaikesta. Laulaisin lempeitä lauluja on lohtukirjojen ykkönen!

  VastaaPoista
 13. Mari A.: Juu ei ne aina natsaa nuo tietyt kirjat samalla tavalla kaikille. Siis jännää siinä on se, että Siilin eleganssi ei sinällään ole mikään järisyttävä teos, mutta jotain sellaista ihanaa, arkistakin, mikä tehosi minuun. Vähän samaa tunnelmaa kuin Anna Gavaldan Kimpassa. Odotankin jännityksellä sinun kommenttejasi Harjukaupungin salakäytäviin liittyen!!

  Leena: Se loppu oli kyllä...yllättävä ja varsinkin ensin olin siitä vähän harmissani, mutta toisaalta juuri se loppu tavallaan teki tarinasta tehokkaamman.

  Laulaisin lempeitä lauluja on todellakin lohtukirja. Tunsin niin suurta lämpöä ja lohtua kun luin noiden kahden naisen lettukesteistä, yhteisistä hetkistä. Mutta se lopun paljastus oli jotenkin vaivaava..että sellaista oli toisen naisen menneisyydessä tapahtunut, enkä jotenkin meinannut päästä yli siitä. Siitä huolimatta/osittain juuri siksi hieno teos!

  VastaaPoista
 14. ONNEA hienosta listasta! Kuten olen monessa yhteydessä sanonut, minun on jotenkin mahdotonta saada aikaiseksi vastaavaa, mutta tätä sinun omaasi oli ilo lukea, kiitos!

  Olssoniin en ole oikein päässyt sisään, jokin siinä pisti vastaan. Tai minussa. Ja edelleen odotan Blondia! :)

  VastaaPoista
 15. Täällä taas tykättiin kovasti Olssonista, tiedoksi vain, että kirjaa saa kohta alesta 8 eurolla ; )

  Siilin eleganssi löytyisi myös listaltani sekä tietenkin Totta!

  Itse huomasin, että olen lukenut lähinnä kotimaista koko vuoden, ihana kirjavuosi, olkoon tulevakin!

  VastaaPoista
 16. Ilse: Kiva että pidit! Ja juu, olen yhä Blondin lumoissa, mutta loppuviikolla varmaan luvassa jo sitten arvostelua;)

  Joana: Kiitos tuosta vinkistä! Nyt kun saisi vielä jostain tiedon, milloin se ale alkaa, onko kantis-iltaa vai pystyykö noita netin kauttakin tilaamaan sitten..

  VastaaPoista
 17. Mielenkiintoinen lista! Totta löytyy myös minun (tulevalta) listaltani ja Sade lankeaa on mun lukulistalla.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se lämmittää bloggaajan mieltä :)