Lokakuun luetut


Mikä ihana lukuisa lokakuu! Lista näyttää tällaiselta:

Peter Franzén: Tumman veden päällä
Anja Kauranen: Kaipauksen ja energian lapset
John Adjvide Lindqvist: Kultatukka, tähtönen
Netta Walldén: Ruben ja rouva Mallamudin tapaus
Tuntematon tekijä: Lunta ruohoa
Patricia Cornwell: Kuolleiden satama
Jennifer Weiner: Ikuiset ystävät
David Safier: Huono karma
Valhe &viettelys -Tarinoita pettämisestä
Mathias Malzieu: Sydämen mekaniikka
Ali Smith: Satunnainen
Marja Leena Virtanen: Kirjeitä kiven alle
Monika Peetz: Tiistaisiskot
Aira Savisaari &Hannamari Ruohonen: Masa ja Maija: Ambulanssipartio

Yhteensä siis 11 romaania, 1 novellikokoelma, 1 lasten lukuromaani sekä 1 lastenkirja. Luen toki lapsille päivittäin iltasadun muodossa lastenkirjoja, mutta tuon blogiini vain ne meille uudet kirjat, jotka ovat erityisesti vaikuttaneet, niin lapset kuin äidinkin. Lokakuussa sellainen kirja oli Masa ja Maija: Ambulanssipartio, jossa on Aira Savisaaren hauska tarina ja Hannamari Ruohosen veikeä kuvitus. Lisäksi luin ihan itsekseni vähän isommille lapsille tarkoitetun Netta Walldénin Ruben ja rouva Mallamudin tapauksen, joka tulee varmasti jo ensi vuonna luettavaksi esikoisen kanssa. 

Romaanipuolella kirjojen aihepiirit vaihtelivat niin Karjalan evakkonaisten kohtaloista perheen sisäisiin hankaliin väleihin kuin humoristiseen jälleensyntymistarinaan. Marja Leena Virtasen vaikuttava ja verevä Kirjeitä kiven alle vei minut isän puoleni sukujuurille Karjalaan sota-aikaan ja naiskohtaloihin sen jälkeenkin, kun taas Ali Smithin Satunnainen pohti älykkäällä tavalla hajanaisen perheen kipupisteitä. David Safierin Huono karma puolestaan tarjoili satiirista jälleensyntymisoppia mm. muurahaiseksi uudelleen syntyvän uranaisen myötä. Kuukauden vinksahtanein tarina, joskin sydämellisellä tavalla, oli ehdottomasti timburtonmaiseksi kehuttu Mathias Malzieun Sydämen mekaniikka. Kuukauden chick lit- annoksesta vastasi Jennifer Weinerin Ikuiset ystävät sekä Monika Peetzin Tiistaisiskot, joista jälkimmäisen jätin melkein kesken ja se on paljon minulta se. Kuukauden ristiriitaisimman kokemuksen tarjosi alunperin tuntemattomaksi väitetyn tekijän Lunta ruohoa, päiväkirja nuoren tytön huumehelvetistä. Kesken lukemisen kuitenkin Googlasin ja sain selville, että kirjan onkin kirjoittanut amerikkalainen psykologi, joten se kummasti vesitti aluksi voimakkaana alkanutta lukukokemusta. Peter Franzenin omaan lapsuuteen perustuva Tumman veden päällä odotti kauan minulla lukemistaan, sillä ennakkoluuloni "näyttelijästäkö kirjailijakin" oli niin pinnalla. Onneksi tartuin kirjaan, sillä se oli kokonaisuudessaan voimakas ja puhutteleva tarina. Samaa aihepiiriä sivuaa Anja Kaurasen ( nyk. Snellman) Kaipauksen ja energian lapset, jonka luin nostalgiahaasteeni puitteissa. Kuukauden järisyttävin lukukokemus oli Johan Adjvide Lindqvistin Kultatukka, tähtönen, joka karmaisevalla tavalla näytti, miten pitkälle nuorten henkinen pahoinvointi voikaan mennä. Luottodekkaristina Patricia Cornwellin uutuus Kuolleiden satama oli ihan hyvä, mutta joiltakin osin pieni pettymyskin. 

Novellikokoelma Valhe & Viettelys- Tarinoita pettämisestä oli taidokkaan kirjailijajoukon yhteistyön tulos, muutamia mainitakseni: Pasi I. Jääskeläinen, Tiina Lymi, Leena Parkkinen jne. Novellikokoelmista puheenollen, minulla on vielä kesken Juha Itkosen Huolimattomia unelmia, tajusin juuri! Kirja on epähuomiossa siirtynyt yöpöuydän pinoissa varmasti pinon taakse tai alapuolelle, ja olen unohtanut sen tyystin. Novellit, jotka tähän mennessä siitä olen lukenut, ovat olleet hyviä, eli pitääkin muistaa kaivaa kirja esille luettavaksi taas romaanin rinnalla, novelli kerrallaan. 

Aikamoisen lukuisa lokakuu siis kaiken kaikkiaan, vai mitä? Nyt minulla on kesken Tuomas Kyrön Kerjäläinen ja jänis, josta ajatuksia viimeistään viikonloppuna. Toivottelenkin kaikille jo vähän etukäteen mukavan lukuisaa viikonloppua! Lauantain ollessa tänä viikonloppuna pyhäpäivä, ainakin itselle on luvassa ehkä vähän enemmän lukuaikaa! Ja ellei ole, lupaan sitä tehdä, sillä muistanette tämän oman pienen haasteeni tältä viikolta: Calm down and read a book! Ja tähän loppuun pieni kevennys kaikille meille lukutoukille:

       

Kommentit

 1. Oi, miten paljon olet saanut luettua! En ole lukenut itse noista kuin Franzénin ja Virtasen romaanit, mutta Ali Smith sekä Valhe & viettelys odottelevat vuoroaan hyllyssäni.

  Ja mistäs sinä minun kuvani löysit tuohon postauksen loppuun.. ;D

  Hyvä muuten kun muistutit, että lauantai on pyhäpäivä. Olen kyllä menossa tänään ja huomenna ostoksille viikonlopun synttärijuhlia varten, mutta pitää olla erityisen tarkkana, ettei unohdu mitään oleellista!

  VastaaPoista
 2. No todella lukuisa lokakuu! Kumpa itsekin ehtisi. Mihinkähän sitä aikaa menee kun tuntuu, ettei koskaan ehdi lukea tarpeeksi?

  VastaaPoista
 3. Oho, olitpas todella ahkera! :)

  VastaaPoista
 4. Miten ihmeessä olet ehtinyt lukea noin paljon :o Kerrassaan upeaa -itse en varmaan koskaan pääse samaan ;)

  Odotan innolla arviotasi Kerjäläisestä ja jäniksestä! Itse yritän jaksaa odotella jouluun asti oman lukukokemuksen saamista, josko toiveeni toteutuisi ja paketista löytyisi kys. teos. ;)

  Hihi, ihan huippu loppukevennys! :-D Tuon johdattamana voinkin jälleen palata "tauoltani" gradun pariin, hups.

  VastaaPoista
 5. Karoliina:Laitappas Satunnainen lukupinossa ylemmäs, niin päästään keskustelemaan siitä ;)

  Hih, eikö olekin hyvä kuva ;)

  Katri:No sitä samaa minäkin yleensä ihmettelen, mutta tässä kuussa kyllä olen omastakin mielestä lukenut enemmän..tosin sitä myöten yöunetkin ovat lyhentyneet...

  Salla: Niinpä ;)

  Kaisa:Tilasin Kyrön kirjan Adlibriksesta ja ajattelin minäkin säästellä, mutta jotenkin se sitten vaan vaati suorastaan lukemaan itsensä :)

  VastaaPoista
 6. Ihanan monipuolinen kuukausi! Ja mahtava kuva, taidan ottaa siitä printin :-)

  VastaaPoista
 7. Aikamoinen kirjalista tosiaan! :) Minäkin yritän kirjoittaa Kyrön kirjasta viikonloppuna, pitäisi tosin lukea se ensin. ;)

  VastaaPoista
 8. Vau, sä olet ehtinyt lukea paljon! Itse luin joku aika sitten tuon Kultatukka, tähtönen-kirjan, ja tykkäsin. Vaikka aika kamala se oli.

  Nyt on kesken Kirjeitä kiven alle, vaikuttaa hyvältä!

  VastaaPoista
 9. Booksy: Tuosta pitäisikin tehdä jokaisen itseään leikkimielisesti arvostava kirjabloggarin tunnus ;)

  Jenni S.: Minulla on Kyrön kirja jo yli puolivälin ja voi että se on "vetävä"!!

  Anna: Se oli tosiaan kamala, varsinkin loppua kohden mennessä, mutta mm. juuri siksi niin vaikuttavakin.

  VastaaPoista
 10. Oho! Kylläpäs tämä oli herättelevä postaus - rupesin katsomaan omia tilastojani sillä silmällä vasta nyt.

  Viime kuun omia luettuja kirjojani oli peräti 12! Maaliskuussa luin 14 kirjaa (silloin yksi kirjoista oli 640- ja toinen 560-sivuinen!) ja sen jälkeen ollut laiskempana.

  VastaaPoista
 11. Paljon olet taas ehtinyt lukemaan. Kumarran kunnioittavasti! :-)

  Mie oon lukenut noista vain Franzénin ja Virtasen, mutta monta muutakin kiinnostavaa kirjaa listaltasi löytyy. Luin yhteen aikaan aika monta Cornwellia, mutta sitten vaan jotenkin kyllästyin. Jokin Lindqvistin kirja mullakin on hyllyssä, mutta olen aina kuvitellut, ettei se oikein iskisi minuun (sain se joskus jostakin). Ehkä pitäisi vain yrittää mennä taas oman mukavuusalueen ulkopuolelle ja ehkä yllättyä iloisesti.

  VastaaPoista
 12. Komea lista! :) Itse olen lukenut noista vain Franzénin, Malzieun ja Virtasen romaanit, mutta ainakin Lindqvistin ja Smithin kirjat kiinnostaisivat kovasti!

  Hyvä huoneentaulu tekstin lopussa! Tunnen itseni juuri noin seksikkääksi verkkareissani ja villasukissani tässä sohvannurkassa, läppäri sylissä ja iso kirjapino vieressä... :D

  VastaaPoista
 13. Salla: Wau, lukuisa kuukausi sinullakin!!

  Anna Elina: Suosittelen sitä Lindqvistin Ihmissatamaa, se ei ole sillä tavalla karmaisevan kauhea, mutta erilainen kuitenkin!

  Sara:Tuo huoneentaulu pitäisi kyllä tulostaa itselle työpöydän ääreen ;)

  VastaaPoista
 14. Aivan mieletöntä: Miten ihmeessä ehdit!

  Olen lukenut listaltasi vain Virtasen kirjan ja Kuolleiden satama odottaa.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se lämmittää bloggaajan mieltä :)