Vuoden 2011 lukuelämykset

On tullut se aika vuodesta, että kuluneen vuoden lukuelämykset summataan yhteen ja suunnataan katseet kohti uutta vuotta. Samaan aikaan voi vain ihmetellä, miten äkkiä se tämäkin vuosi taas menikään! Viime vuonna tarjoilin teille lukemistani kirjoista vuoden 2010 TOP 10-listan, mutta tänä vuonna en vain pysty siihen. Takana on niin huikean hieno kirjavuosi, että se ansaitsee laajemman katsauksen. Mietin pitkään, kuinka summaisin kulunutta vuotta ja viime viikolla keksin tavan, jolla kerron teille tämän vuoden lukuelämuksistä. Koska sisälläni yllätyksekseni asuu pieni tilastotieteilijän poikanen kenties, tässä ensin vähän tarkempaa taustoitusta kirjavuodesta 2011. Sallan lukupäiväkirjassa oli tilastoitu mielettömän hienosti ja inspiroivasti lukuvuotta mm. tilasto"piirakoiden" myötä, mutta minä ajan puutteen vuoksi tyydyn kertomaan nyt vain muutamia itselle erityisen mielenkiintoisia faktoja tämän vuoden luetuista ennen kuin julkistan ne kaikista hienoimmat ja puhuttelevimmat kirjalliset elämykseni.


Tänä vuonna olen lukenut...

103 kaunokirjallista romaania, joista
67 oli käännöksiä. Siispä
36 kotimaista, joista puolestaan
12 oli esikoisteoksia.

Lisäksi olen lukenut/tuonut blogiini muutamia meidän perheen suosikkilastenkirjoja, niin vanhoja kuin uutuuksia ja muutamia sarjakuvia sekä tietokirjojakin, kuten esimerkiksi lasten tietokirja Evoluutio tai ihana keittokirja Sormet sahramissa. Pääpaino blogissani on kuitenkin kaunokirjallisella saralla ja niin tulee olemaan jatkossakin. Syksy on ollut hyvin uutuuspainotteista aikaa, mutta minulle syksy on jo useita vuosia ollut sellainen, sillä tunnetusti syksyllä tulee niin hurja määrä kiinnostavia kirjoja. Kevät on uutuuksien suhteen jo määrällisestikin maltillisempi, mikä ainakin minun kohdalla tarkoittaa sitä, että maltan sukeltaa kunnolla oman hyllyn aarteiden pariin taas paremmin. Mutta sitten asiaan, eli...

Tänä vuonna nämä kirjat...

viihdyttivät erityisen paljon:
Kathryn Stocket - Piiat
Elif Shafak - Rakkauden aikakirja
Sara Gruen - Vettä elefanteille
David Nicholls - Sinä päivänä
Daphne Kalotay - Bolsoin perhonen
Tuomas Kyrö - Kerjäläinen ja jänis
Tess Gerritsen - Jääkylmä

koskettivat kovasti:
Anna Pihlajaniemi - Adoptiomatka
Annamari Marttinen - Veljeni vartija
Susan Fletcher - Meriharakat
Tatyana de Rosnay - Avain
Marja Leena Virtanen - Kirjeitä kiven alle
Susan Abulhawa - Jeninin aamut
Chris Cleave - Little Been tarina

saivat sieluni syvimmät virrat liikkeelle, menivät ihon alle:
Essi Tammimaa - Paljain käsin
Jonathan Franzen - Vapaus
Lionel Shriver - Jonnekin pois
Jussi Valtonen - Vesiseinä
Helmi Kekkonen - Valinta
Deborah Spungen - Nancy
Emma Donoghue - Room

tulevat myös säilymään pitkään muistoissani hienona elämyksenä:
Iida Rauma - Katoamisten kirja
Anna-Leena Härkönen - Onnen tunti
Claudie Gallay - Rakkaus on saari
Joel Haahtela - Elena
Marisha Rasi -Koskinen - Katariina
John Ajvide Lindqvist - Kultatukka, tähtönen
Kamila Shamsie - Kartanpiirtäjä

Kun on lukenut reilun 100 kirjaa, joista vain muutama oli sellainen että meinasin jättää kesken, niin sanomattakin selvää, että vaikeaahan tämä "rankkaus" lopulta oli. Koko vuoden luetut pääset katsomaan tästä linkistä. Moni yllä mainitsemistani kirjoista olisi sopinut jokaiseen kategoriaan ja toisaalta moni tämän listauksen ulkopuolelle jäänyt kirja olisi ansainnut tulla mainituksi.

Oatesin Haudankaivajan tyttärestä on vielä pari sataa sivua lukematta, joten siitä tulee vuoden 2012 ensimmäinen kirja-arvosteluni. Selvää kuitenkin on, että kirja sopisi mihin tahansa näistä listoista, sillä on se vaan niin hieno. Ennen Haudankaivajan tytärtä kuitenkin on luvassa maanantai-aamuna minun ehdokkaani Blogistania Finlandiassa, jonka voittaja muuten selviää jo samana iltana 20.00! Koska kyseessä on kotimaisten kirjojen Finlandia, luonnollisesti, haluan tähän loppuun vielä paljastaa, mikä oli tämän vuoden suurin elämys, kuten viime vuonna oli Pasi I. Jääskeläisen Harjukaupungin salakäytävät. Monelle tämä ei liene enää suuren hypetykseni jälkeen yllätys, mutta siis....

Vuoden 2011 Suurin Elämys:

Jonathan Franzen - Vapaus !!

Kiitos teille blogini lukijoille, jotka teette tästä henkilökohtaisen lukupäiväkirjan pitämisestä palkitsevaa! Lukijoitakin on kertynyt jo viralliseen lukijapalkkiin 176, mutta tilastot kertovat teitä olevan paljon enemmänkin, ketkä käytte täällä lueskelemassa.

Toivon kaikille teille loisteliasta tulevaa vuotta 2012! Minä hiljenen nyt sunnuntai-iltaan asti ainakin.  

Kommentit

 1. Ihana listaus, josta voisi montakin kohtaa allekirjoittaa =) Oikein hyvää uutta vuotta sinullekin!

  VastaaPoista
 2. Hauskaa uutta vuotta sinullekin! Mainitsemistasi kirjoista saisi varmasti oikein oivan lukulistan ensi vuodelle. Kasa oikein hyvältä kuulostavia kirjoja - joista pienen osan olenkin jo lukenut.

  VastaaPoista
 3. Ihanasti.analysoitu.tätä.vuotta.Miekin.haluan.yrittää.kirjoittaa.pientä.loppuanalyysia.kirjavuodesta.Yritän.ehtiä.lukea.vielä.yhden.teoksen.loppuun.tälle.vuodelle.Tosin.olen.menossa.lautailemaan.Ylläkselle.ja.tällä.lukemisella.ulkoilukaan.ei.ole.pahitteeksi.hih.Lupaan.lukea.Vapauden.ensi.vuonna.-Hanna,jolla.puhelin-ja.kirjautumisvaikeuksia.

  VastaaPoista
 4. Kirjaisaa ensi vuotta sinnekin! Arvostan blogiasi niiiiiiin paljon ja toivon, että tahti jatkuu yhtä ihanana vuonna 2012:kin!

  VastaaPoista
 5. Kiva lista, jossa on mukana paljon tuttuja kirjoja ja niitä, joihin haluaisin tutustua. Mukava nähdä, että sullakin oli Härkönen päässyt listalle:)

  Kirjaisaa uutta vuotta!

  VastaaPoista
 6. Kiva lista. Ja siellä oli paljon samoja, paljon kiinnostavaa ja mun Vapauteni odottaa hyllyssä, että saan enemmän kotirauhaa keskittyä siihen ;D

  VastaaPoista
 7. Voi nyt hyshys Vapaudesta kun tässähän kehittyy aivan suhteettomat odotukset kun sitä saa kirjastosta odottaa :D

  Ihana lista sinullakin Susa, monta tuttua, useampi lukematon.. Minäkin ajattelin keväästä keskittyä taas omaan hyllyyn enemmän (tänäänkin kierrätyskeskuksesta mukaan 7 kirjaa meidän talouteen..) mutta saa nyt nähdä. :))

  Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
 8. Hieno lista. Monia tuttuja ja muutama tuntematonkin. Mietin itsekin Piikojen, Bolsoin perhosen, Merkiharakoiden, Katariinan ja Katoamisten kirjan nostamista omien suosikkieni joukkoon, mutta muutama muu "kiilasi" väliin.

  Vapaus on ehdottomasti yksi vuoden kohokohdista.

  Onnellista uutta vuotta, ystävä rakas. :)

  VastaaPoista
 9. Tuo Piiat pitäisi kyllä lukea, mut se on aina lainassa!

  Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
 10. Ihania kirjoja sinun listoillasi. Piiat, Vettä elefanteille, Sinä päivänä, Paljain käsin, Katoamisten kirja, Rakkaus on saari, Kultatukka, tähtönen...! Ja moni lukemistasi kirjoista kiinnostaa minua.

  Mukavaa uutta vuotta sinullekin!

  VastaaPoista
 11. Kivalla tavalla olet keksinyt summata vuoden kirjoja yhteen!

  Ja hyvää uutta vuotta sinulle!

  VastaaPoista
 12. Lukuelämyksellistä vuotta 2012 toivottaa myös Jäljen ääni!

  VastaaPoista
 13. Oikein mukavaa uuttavuotta! Blogisi on yksi suosikeistani. :)

  VastaaPoista
 14. Kahdeksan kanssa soin samoja tunteita. Olisin myös voinut ottaa Meriharakat, sielukirjani, listalle...

  Rakkauden aikakirja, Bolšoin perhonen, Jääkylmä, Meriharakat, Kirjeitä kiven alle, Jonnekin pois, Nancy ja Kartanpiirtäjä, jonka tosin julkaisen vasta huomenna.

  Elämyksellistä vuotta 2012!

  VastaaPoista
 15. Osuvasti luokittelet! Ja tuo Vapaus on tällä viikolla pmpannut minunkin luettavien listan kärkeen. Enää puuttuisi itse kirja!

  Iloa ja onnea ahkeralle bloggaajalle myös vuodelle 2012!

  VastaaPoista
 16. Uskallan arvata, että tuo Vapaus tulee olemaan myös minulle tosi suuri elämys, sillä Franzenin Muutoksiakin oli. Muissakin suosikeissasi on paljon tuttuja ja tykkäämiäni: Piiat, Sinä päivänä, Adoptiomatka, Little Been tarina, Room...

  Ihan yhtä paljon en ihastunut seuraaviin, vaikka ne hyviä olivatkin: Vettä elefanteille, Avain, Kirjeitä kiven alle, Paljain käsin ja Katariina.

  Franzenin lisäksi olet lukenut muitakin suosikkikirjailijoitani, joilta olemme lukeneet eri teoksia tai joiden uutuuksiin en ole vielä ehtinyt: Lionel Shriver, Joel Haahtela ja Kamila Shamsie.

  Lukuun minulla on listaltasi tulossa ainakin Rakkauden aikakirja, Bolsoin perhonen, Jonnekin pois, Vapaus, Vesiseinä, Valinta ja Elena - mahdollisesti moni muukin. :)

  Kaikkea hyvää ja ihanaa sinulle, Susamuruseni, alkaneena vuonna 2012! <3

  VastaaPoista
 17. Mukavan yhteenvedon teit lukuvuodestasi :) Minäkin sain osallistuttua Lukutoukan katsaus vuoteen 2011 -haasteeseesi, eikä ollut helppoa! Heti kun sain listani julki teki mieli palata siihen ja tehdä vielä muutoksia -mutta ei, olkoon sen hetkinen listaus näkösällä :) Kiitos mukavasta haasteesta ja hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
 18. Mahtavaa, koska sain juuri Vapauden joululahjaksi! Varmaan tykkään koska olen kanssasi samaa mieltä myös Shriverin uutukaisesta.

  VastaaPoista
 19. Kiitokset kaikille kommenteistanne, jokainen luettu huolella, vaikken niitä nyt erikseen kommentoi ;)

  Kiitos ♥

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se lämmittää bloggaajan mieltä :)